Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Οι περισσότεροι λένε ψέματα στο βιογραφικό – Και συχνότερα αυτοί που δεν το έχουν καν ανάγκη

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας εύρεσης εργασίας φαίνεται πως έχουν γίνει τα ψέματα, καθώς το 70% των εργαζομένων παραδέχεται ότι έχει πει ψέμα στο βιογραφικό του, το 75% στην συνοδευτική επιστολή προς τον εργοδότη και το 80% κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τη δουλειά.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του ResumeLab ανάμεσα σε 1.900 άτομα με βάση στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας, η οποία αναλύει τη συμπεριφορά των υποψηφίων για δουλειά, είναι ότι αυτοί που λένε ψέματα συχνότερα είναι όσοι έχουν πολύ καλά προσόντα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 85% όσων έχουν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή διδακτορικό δήλωσε ότι έχει πει ψέματα στο βιογραφικό του. Αντιθέτως, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 71% για όσους δεν έχουν τίτλο πανεπιστημίου. Τέλος, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται ανάμεσα σε άτομα τα οποία έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή αντίστοιχους τίτλους. Και πάλι βέβαια, περίπου δύο στους τρεις δεν είναι ειλικρινείς στα βιογραφικά τους και τέσσερις στους πέντε στη συνοδευτική επιστολή.

Γιατί λένε ψέματα

Διαφορετική έρευνα από την Resume Builder δείχνει ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι λένε ψέματα στο κομμάτι της εκπαίδευσης, διότι ξέρουν ότι οι καλοπληρωμένες θέσεις απαιτούν συνήθως πτυχία πανεπιστημίου.

Από την πλευρά των εργοδοτών, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες πράγματι βάζουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και εξετάζουν ενδελεχώς το ιστορικό του υποψηφίου, ώστε να επιβεβαιώσουν το ακαδημαϊκό του επίπεδο. Παράλληλα, όμως, όλο και λιγότερες εταιρείες ζητούν πτυχίο για τις ανοιχτές θέσεις.

«Συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται κανείς στ’ αλήθεια πτυχίο πανεπιστημίου, ώστε να είναι καλός σε ορισμένες θέσεις και ότι η εμπειρία από την πραγματική καθημερινότητα επιτρέπει στους υποψηφίους να είναι εξίσου καλοί», δήλωσε στο Fast Company η Stacie Haller της Resume Builder.

Και οι εργοδότες λένε ψέματα

Το φαινόμενο όμως δεν σταματά σε όσους ψάχνουν δουλειά. Σύμφωνα με διαφορετική έρευνα της Resume Builder, τέσσερις στους 10 αρμόδιους για τις προσλήψεις λένε ψέματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης, με στόχο φυσικά να πείσουν τον υποψήφιο να πάρει τη δουλειά.

Έως και 20% από αυτούς έχει πει ψέματα για τις ευθύνες που έχει μια θέση, το 39% είπε ψέματα για τις ευκαιρίες ανέλιξης και το 38% για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της καριέρας του υποψηφίου. Μάλιστα, το 6% παραδέχεται ότι λέει πάντοτε ψέματα κατά τη διαδικασία της πρόσληψης, ενώ το 24% τις περισσότερες φορές. Αντιθέτως, το 45% λέει ψέματα μόνο μερικές φορές και το 25% σπάνια.

Βέβαια, η τακτική αυτή συνήθως έχει κακά αποτελέσματα: τουλάχιστον το 55% των υποψηφίων, που άκουσαν ψέματα από τους αρμόδιους πρόσληψης, παραιτήθηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

πηγη  moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company