O Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) διοργανώνει, με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το 2ο MESSINIA FORUM. Πλήθος καλεσμένων από όλο το κοινωνικό, αθλητικό, πολιτειακό, και επιχειρηματικό φάσμα, θεματικά τραπέζια διαλόγου, συζητήσεις περί επιχειρηματικότητας και καλών πρακτικών, οικονομοτεχνικές αναλύσεις επιχειρήσεις, γαστρονομικές τάσεις και εξελίξεις σε ένα διήμερο κατά το οποίο η Μεσσηνία βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνικής γαστρονομίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
10.00: Προσέλευση – Εγγραφές
11:30: Περιφερειάρχης Πελοποννήσου (Πτωχός Δημήτριος)
11:40:Δήμαρχος Καλαμάτας (Βασιλόπουλος Αθανάσιος)
11:50: Χαιρετισμός-Εκπρόσωπος ΣΕΜ
ΚΥΚΛΟΣ Α’: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
12:10: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος «Αρχές και προϋποθέσεις για ένα αναπτυξιακό θρησκευτικό τουρισμό»
12:30: Δημήτριος Μπούχαλης, Καθηγητής Τουριστικού Marketing «Smart Tourism – Έξυπνος τουρισμός»
12:50-15:00 : ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Συντονιστής – Εισηγητής: Σωτήρης Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθυντής Εργαστηρίου Τουριστικής Αριστείας
Ομιλητές:
Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού
Μίλτος Χρυσομάλλης, Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Δημήτριος Καφαντάρης, Γεν. Γραμματέας ΚΕΔΕ
Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος ΠΕΔ
Ευγένιος Δενδρινός, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ΤΕΜΕΣ ΑΕ
Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών
Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης, εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μέλος του Δ.Σ του ΕΒΕΑ
Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
15:30: ΚΥΚΛΟΣ Β’: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λευτέρης Λαζάρου, Chef, «Μαγειρεύω και ταξιδεύω»
15:30 Ντίνα Νικολάου, Chef, «Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα και Γαστρονομικός τουρισμός» Νίκος Φωτιάδης, Chef, «Μπορεί η Μεσσηνία να γίνει ο πρώτος Slow Food προορισμός στην Ελλάδα;»
15:45 Ελένη Ψυχούλη, Chef, «Ο ελληνικός μεζές και η αναγκαιότητά του»
16:00 Ιάκωβος Απέργης, Chef, «Το φαγητό είναι αξιοπρέπεια και όχι ελεημοσύνη»
16:15: Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA Διαπιστευμένη δοκιμαστής ελαιόλαδου, «Αρμονία του ελαιολάδου»
16:30: Κωνσταντίνος Τσορώνης, Ελαιολόγος, «H φιλοσοφία του food pairing στο ελαιολάδο»
16:40 -16:55 : Ιωάννης Καρβέλας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων ελαιολάδου, Διευθυντής PARATUS Europe, «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο – μοχλός ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού»
ΚΥΚΛΟΣ Γ’: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ – BRANDING – MARKETING – ARTIFICIAL INTELLIGENCE
17:10 : Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder & CTO/CIO Crowdpolicy, «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτική Κοινωνία»
Δημοσθένης Μπρούσαλης, Σύμβουλος Branding και Επικοινωνίας, Γενικός Διευθυντής DASC Branding
17:25 : Φαίη Μίχου, Director Marketing/Creative Event Strategist at Fem Concepts – New York, USA, «Experiential marketing, branding, marketing events, luxury and lifestyle from New York to Kalamata»
17:40: Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Παν. Πειραιώς, «Σπατάλη τροφής και τρόποι διαχείρισης»
Αθανάσιος Μάκιος, EU Climate Pact Ambassador, «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… ο άνθρωπος: Νέο επεισόδιο!»
17:55: ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
18:05 : Συντονίστρια – Εισηγήτρια: Ηλιάννα Νιάσκου, Υπ. Διδάκτωρ Τουριστικού Μάνατζμεντ Παν. Πελοποννήσου, «Προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανθεκτικότητας για την ευάλωτη από κρίσεις τουριστική βιομηχανία»
18:15-19:45 6 Δήμαρχοι Νομού Μεσσηνίας
Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας
Γεώργιος Λεβεντάκης, Δήμαρχος Τριφυλίας
Γεώργιος Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης
Παναγιώτης Καρβέλας, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Δήμαρχος Οιχαλίας
Γεώργιος Χιουρέας, Δήμαρχος Δυτικής Μάνης
Ιωάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Εκπρόσωπος ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού)
Κυριακή 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
09:30:Ελληνικό Μεσσηνιακό Πρωινό
ΚΥΚΛΟΣ Δ’: ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
10:30: Ιωάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής
Στελέχη – Οικονομολόγοι ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας
Εκπρόσωποι Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
ΚΥΚΛΟΣ Ε’: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
12:30
- Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ελένη Κολοφωτιά, Διευθύντρια Συνεπενδύσεων και Εγγυήσεων, Ροζαλία Θαλασσινού, Διευθύντρια Δανείων και Κρατικών
Ενισχύσεων, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Καινοτομίας, «Παρουσίαση προγραμμάτων χρηματοδότησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα»
- Οικογένεια ΣΤΕΡΓΙΟΥ
- ΒΙΚΟΣ
13:00
- Ολυμπιακή Ζυθοποιία
13:20
- ILLY CAFÉ
- Σταύρος Κωνσταντόπουλος, ιδιοκτήτης Φάρμας ΙΖΑΜΠΩ, «ΙΖΑΜΠΩ PROJECT»
13:30
- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
13:45 ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ – 3 ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣΤ
14:00 Χρήστος Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτης ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΒΕΕ
14:15 Felix Blauel, ιδιοκτήτης Blauel Greek Organik Products
14:30 Χρήστος Μπελόγιαννης, BEST MEDIA
ΚΥΚΛΟΣ ΣΤ’: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
15:00 Κώστας Τριανταφύλλου, Καταδυτικός, Περ. Διευθυντής της PADI Ελλάδας, «Ο Καταδυτικός Τουρισμός και η συνεισφορά του στο τοπικό Τουριστικό Προϊόν»
15:20 Στέφανος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΤΕΥΔΑ & Πρόεδρος Trekking Hellas, «Υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής, μοχλός ανάπτυξης τουριστικών προορισμών»
15:40 Νίκος Παπαδόπουλος, συνεργάτης του Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος «Βιωματικός και βιώσιμος τουρισμός, Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+, LandSea»
15:55 Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, υποψ. Ευρωβουλευτής Ν.Δ. «Νέες επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος»
16:10 Ιωακείμ Παπαδόπουλος – Ελισσάβετ Χαντζή, «The Sports Footprint, Kalamata FC»
16:30
ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Μιχάλης Ζαμπίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής, πρώην παγκόσμιος Πρωταθλητής Kick Boxing
Γεώργιος Καραγκούνης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής
Φραγκίσκος Αλβέρτης, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής
Αθανασία Τσουμελέκα, Χρυσή Ολυμπιονίκης
ΚΥΚΛΟΣ Ζ’: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
17:30 – 19:15
ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Συντονιστής – Εισηγητής: Δημήτριος Πατριαρχέας, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Ομιλητές:
Περικλής Μαντάς, Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας,
Δημήτριος Μπούχαλης, Καθηγητής Τουριστικού Marketing,
Αθανάσιος Μιχελόγγονας, Αντιπεφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου,
Γιώργος Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Καλαμάτας Πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο,
Βασίλης Τριγκιλίδας, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ελλάδος,
Ιωάννα Κοψιάφτη, Ιστορικός Τέχνης, Καθηγήτρια,
Γιώργος Δημόπουλος, Travel Agent
Γιώργος Λούκας, Sommelier Οίνου, «Η μεσσ-ΟΙΝΟΙ-α στο ποτήρι σας»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
- Live cooking
Ντίνα Νικολάου – Νίκος Φωτιάδης – Ιάκωβος Απέργης – Ελληνικό Μεσσηνιακό πρωινό, χορηγία Οικογένεια Στεργίου,
- Olive Oil Tasting
Σχολείο ελιάς και ελαιολάδου Καλαμάτας
- Burger Project
- Μεσσηνιακό επιδόρπιο, Ι.Σ.Α.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 360o
- Wine Tasting
Γιώργος Λούκας, Sommelier, παρουσίαση Μεσσηνιακού Αμπελώνα
Συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης Μεσσηνίας (αλφαβητικά): Αθανασίου, Βερσαλλίες, Ελλάς, Ελιές (Καρδαμύλη), Κάρδαμο, Μπλε Καναρίνι, Φλέρτ, Anasha, Balzac, Barzoo, Holly Mug, Luna, Secada, Thalassa, εργαστήριο Χριστόπουλος, catering Τσέλιος, Σύλλογος Γυναικών Μάνης, Σύλλογος Κορώνης
Μνημόνια συνεργασίας με Σ.Α.Ε.Κ. & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δράσεις Ι.Σ.Α.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 360o- επίσημος χορηγός εκπαίδευσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ» MESSINIA TERROIRS
ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ & ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΡ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ