Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Πτώση στις επενδύσεις σε ελληνικές startups το πρώτο εξάμηνο

Αρκετά υποτονικά κινούνται μέχρι στιγμής οι χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, γεγονός βέβαια που δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αφού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά 51% στα 144 δισ. δολ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ο πληθωρισμός, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η διαφαινόμενη ύφεση, αλλά και οι περικοπές στα κόστη από πολλές εταιρείες-πελάτες των startups, έχουν φέρει τον κλάδο σε δυσμενή θέση το τελευταίο διάστημα, με φωτεινή εξαίρεση την τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι σήμερα οι ελληνικές startups, με παρουσία στην Ελλάδα, έχουν «σηκώσει» 143 εκατ. ευρώ από 41 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε 37 γύρους χρηματοδότησης. Πολύ πρόχειρες εκτιμήσεις εκπροσώπων ελληνικών funds θεωρούν πως οι χρηματοδοτήσεις σημειώνουν πτώση αντίστοιχη με αυτή που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο (-50%), παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξοι για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

Το παραπάνω ποσό περιλαμβάνει επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ΑΜΚ και όχι επενδύσεις με δανεισμό, όπως είναι, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις των εταιρειών ευέλικτου leasing οχημάτων, Flexcar και Ιnstacar. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι επενδυτές πλέον εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί σε σύγκριση με τη «χρυσή» χρονιά του 2021, όταν οι κεφαλαιοποιήσεις των startups εκτοξεύθηκαν σε παράλογα υψηλά επίπεδα και δεν μπορούσαν, σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν από τα μεγέθη τους. Στην Ελλάδα η επιβράδυνση των χρηματοδοτήσεων συνέπεσε και με το επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά.

Ελληνικά επενδυτικά venture capitals «σηκώνουν» αυτή την περίοδο φρέσκα κεφάλαια από θεσμικούς (ΕΑΤΕ, EIF) και ιδιώτες επενδυτές για να συστήσουν νέα funds και να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις, κάτι που οδήγησε σε μία ευρύτερη «αδράνεια» το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Uni.fund, που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Convert Group, K-invent, Tekmon, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση και σε ελληνικές spin off εταιρείες από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Νέο επενδυτικό ταμείο ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη της ΕΑΤΕ, δημιούργησε και το ελληνικό fund Metavallon II, το οποίο έχει επενδύσει στην πατρινή Think Silicon, ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε το Big Pi II του Μάρκου Βερέμη ύψους 50 εκατ. Συνολικά υπολογίζεται πως νεοσύστατα venture capitals που επενδύουν και σε ελληνικές startups υπό την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων διαχειρίζονται περίπου μισό δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων crunchbase, εάν από τις παγκόσμιες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας αφαιρεθούν τα κεφάλαια που κατευθύνονται προς την τεχνητή νοημοσύνη, τότε η ψαλίδα σε σύγκριση με το 2022 μεγαλώνει.

πηγη: moneyreview.gr