Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Σελήνη: NASA και Κίνα θέλουν το ίδιο πολύτιμο οικόπεδο

Ο διαστημικός ανταγωνισμός φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα βάζουν στόχο να κατακτήσουν την ίδια περιοχή της Σελήνης.

Και οι 13 υποψήφιες θέσεις της NASA για την προσσελήνωση της επανδρωμένης αποστολής Artemis ΙΙΙ, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2025, βρίσκονται γύρω από τον νότιο πόλο της Σελήνης, μακριά από τις περιοχές που επισκέφθηκαν οι αποστολές Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Ο λόγος είναι ότι στη νότια πολική περιοχή υπάρχουν κρατήρες τυλιγμένοι στο αιώνιο σκοτάδι, μέσα στους οποίους πιστεύεται ότι κρύβεται πάγος νερού –ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, δεδομένου ότι από το νερό μπορεί να παραχθεί οξυγόνο και καύσιμα.

Φαίνεται όμως ότι  η Κίνα έχει βάλει στο μάτι την ίδια περιοχή. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην κινεζική επιθεώρηση Journal of Deep Space Exploration, η ομάδα του Ζανγκ Χε, επικεφαλής της ρομποτικής κινεζικής αποστολής Chang’e-4 στη Σελήνη, αναγνωρίζει δέκα υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης κοντά στον νότιο πόλο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι κρατήρες Shackleton, Haworth και Nobile που προκρίνει και η NASA, αναφέρει το Space News.

Οι 13 υποψήφιες τοποθεσίες της NASA γύρω από τον νότιο πόλο της Σελήνης (NASA)

Η Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος θα μπορούσε να φτάσει πρώτη, έστω και χωρίς αστροναύτες, με τη ρομποτική αποστολή Chang’e-7 που προγραμματίζεται για το 2024.

Το μητρικό σκάφος της κινεζικής αποστολής θα απελευθερώσει ένα μικρό ρομπότ που θα αναλάβει να αναζητήσει πάγο νερού.

Όπως φαίνεται η NASA δεν ελπίζει σε ειρηνική συνύπαρξη, δεδομένου ότι ο διοικητής της υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον κατηγόρησε πρόσφατα την Κίνα ότι σχεδιάζει να «καταλάβει» τη Σελήνη.

«Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Κίνα προσεδαφίζεται στη Σελήνη και λέει ‘Είναι δική μας τώρα και εσείς πρέπει να μείνετε απέξω» δήλωσε ο Νέλσον στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της NASA αγνοεί τα γεγονότα και μιλά με ανεύθυνο τρόπο για την Κίνα, απάντησε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Συνθήκη για το Διάστημα που ισχύει από το 1967 για τις 111 χώρες που την έχουν αποδεχθεί, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία, απαγορεύει σε οποιοδήποτε χώρα να κηρύξει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο Σώμα. Απαγορεύει επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ουράνια σώματα και προβλέπει ότι η πρόσβαση στο Διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη.

Όπως σχολίασε στο Space News ο Κρίστοφερ Νιούμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νορθούμπρια στη Βρετανία, «και οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Διάστημα οπότε θεωρητικά αποδέχονται τη χρήση των ουράνιων σωμάτων για φιλειρηνικούς σκοπούς».

«Θα είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί τελικά. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος φτάνει πρώτος. Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει ένα ανεπιθύμητο στοιχείο ανταγωνισμού, το οποίο απειλεί την ασφάλεια τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη».

πηγη:in.gr