Πρόσφατη μελέτη υπογράμμισε ότι οι χρήστες smartphone διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής και εμβοών λόγω της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους για παρατεταμένες περιόδους.
Νέα έρευνα που διεξήχθη από την Boots Hearingcare δείχνει ότι τα smartphone και άλλες συσκευές θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στην ακοή.
Οι περιοριστές έντασης είναι κρίσιμες ειδοποιήσεις που ενημερώνουν τον ακροατή πότε ένας ήχος είναι πολύ δυνατός και μπορεί να βλάψει την υγεία του αυτιού του. Ορισμένα gadget, όπως τα iPhone, στέλνουν αυτόματες ειδοποιήσεις, ενώ άλλα απαιτούν να ορίσετε χειροκίνητα το όριο έντασης για μουσική, βίντεο και οποιονδήποτε άλλο ήχο που αναπαράγεται.
Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης
Το ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι, όχι μόνο ένας στους πέντε ομολογεί ότι ακούει στο ίδιο επίπεδο αφού λάβει μια ειδοποίηση, αλλά σχεδόν οι μισοί δυναμώνουν την ένταση κάποιες φορές. Πολλά smartphone μπορούν να φτάσουν τα 100d ντεσιμπέλ και μελέτες δείχνουν ότι οι ήχοι σε αυτό το επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής μετά από μόλις 15 λεπτά έκθεσης.
«Θα ενθαρρύναμε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που το επιτρέπει, να διασφαλίσει ότι οι ειδοποιήσεις περιορισμού έντασης έχουν ρυθμιστεί, ιδανικά περίπου στα 70dB το μέγιστο, και ότι μόλις σας σταλεί μια προειδοποίηση έντασης, μειώνετε αμέσως την ένταση».
Ανέφερε επίσης πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι δυνατοί ήχοι για τα αυτιά μας με την πάροδο του χρόνου. «Παρόλο που είναι δύσκολο να οπτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ακρόαση αυτών των δυνατών ήχων σε καθημερινή βάση, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να αλλάξουν τη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να ληφθεί σοβαρά υπόψη από νεαρή ηλικία».
Πρόληψη της απώλειας ακοής στη νέα γενιά
«Στόχος είναι να βοηθήσει στην πρόληψη μιας γενιάς ανθρώπων που μεγαλώνουν με απώλεια ακοής που προκαλείται από τη συνεχή έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Είναι θετικό να βλέπεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων χαμηλώνει την ένταση κάθε φορά που βλέπουν την ειδοποίηση, αλλά δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε η Hannah και συμπλήρωσε:
«Το γεγονός ότι ένας στους πέντε ανθρώπους συνεχίζει να ακούει την ένταση σε ένα επίπεδο που είναι επικίνδυνο είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο -ίσως ακόμη πιο σοκαριστικό. Ένας μικρός αριθμός ερωτηθέντων παραδέχτηκε ακόμη και ότι ανεβάζουν την ένταση αφού λάβουν την προειδοποίηση έντασης».
Οι ειδικοί προτρέπουν τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την πρόληψη της απώλειας ακοής και των εμβοών μεταξύ των πελατών τους -ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά που παρακολουθούν βίντεο, ακούνε μουσική ή όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες, παίζουν παιχνίδια
Οποιοσδήποτε χρήστης μιας συσκευής ή οι γονείς παιδιών που χρησιμοποιούν συσκευές, μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα θέτοντας χειροκίνητα όρια έντασης ήχου. Εάν ανησυχείτε ότι η ακοή σας μπορεί να έχει επηρεαστεί από την έκθεση σε δυνατούς θορύβους, μιλήστε με έναν ακουολόγο για τυχόν ανησυχίες.
Συμβουλές για να προστατεύσετε τα αυτιά σας όταν χρησιμοποιείτε τεχνολογικά gadget
- Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις
- Βάλτε τα δικά σας όρια
- Επενδύστε σε προστατευτικά ακουστικά
1. Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις
Ένα από τα κύρια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αρνητικές επιπτώσεις στην ακοή σας είναι να στοχεύσετε να διατηρήσετε την ένταση κάτω από 70 dB και να προσέχετε τα προειδοποιητικά σημάδια εάν υπερβεί αυτό το επίπεδο. Η μέγιστη ένταση ήχου στις περισσότερες συσκευές τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά εντός μόλις λίγα λεπτών. «Κανένα τραγούδι, παιχνίδι ή βίντεο δεν αξίζει να ρισκάρετε την υγεία σας με αυτόν τον τρόπο!», τονίζει η Hannah.
2. Βάλτε τα δικά σας όρια
Ενώ ορισμένες συσκευές στέλνουν αυτόματες ειδοποιήσεις μετά από ακρόαση σε μια συγκεκριμένη ένταση για κάποιο χρονικό διάστημα, άλλες απαιτούν από εσάς να ορίσετε χειροκίνητα αυτά τα όρια. Συνηθίστε να ορίζετε ένα όριο έντασης στα 70dB περίπου κάθε φορά που αγοράζετε μια νέα συσκευή για να βεβαιωθείτε ότι τα αυτιά σας προστατεύονται από την αρχή.
3. Επενδύστε σε προστατευτικά ακουστικά
Ενώ ο κανονισμός ορίζει ότι τα ακουστικά που πωλούνται στην Ευρώπη περιορίζονται σε μέγιστη έξοδο ήχου των 100 dB, ορισμένες μάρκες και μοντέλα ακουστικών περιλαμβάνουν περιοριστή έντασης ήχου, που σας επιτρέπει να διασφαλίζετε ότι ακούτε σε ασφαλές επίπεδο ντεσιμπέλ.
Για τα παιδιά, επενδύστε σε ένα σετ ακουστικών ειδικά για παιδιά που δεν θα τους επιτρέπει να αυξήσουν την ένταση των 70 dB. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να παίξει ή να ακούσει μουσική με το μυαλό σας ήσυχο, γνωρίζοντας ότι η ακοή του προστατεύεται.
«Αν και μας ανησυχεί εξαιρετικά αυτή η έρευνα και ο αριθμός των ανθρώπων που παραδέχονται ότι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια, ελπίζουμε ότι βοηθά στην εκπαίδευση των ανθρώπων και τους ενθαρρύνει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία του αυτιού τους για να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα ακοής στο μέλλον», καταλήγει η Hannah.
Πηγή: oloygeia.gr