Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Στο… τραπέζι η επέκταση του μέτρου των αναστολών

Tην επέκταση του μέτρου των αναστολών εργασίας και σε άλλους κλάδους, πέραν αυτών που έχει ήδη εντάξει η κυβέρνηση, ανέφερε ως πιθανή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες στον ΣΚΑΪ 100.3, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως επικρατέστερους υποψήφιους τους κλάδους της εστίασης και του πολιτισμού.

Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει λεπτομερώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται τα νέα μέτρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αύξηση συναλλαγών

Τα τελευταία, μάλιστα, στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι αυτές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 26,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ ειδικά στα εστιατόρια η αύξηση ήταν 33,6%. Ναι μεν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται ως ποσοστό του συνόλου του τζίρου, σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αλλά σίγουρα τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι και ο τζίρος συνολικά δεν πήγε άσχημα. Στα σούπερ μάρκετ, τον ίδιο μήνα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 35%.

Συνολικά εξάλλου το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανάρτησε χθες ο κ. Σταϊκούρας στο twitter, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 52 δισ. ευρώ (ήταν 47,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου), έναντι 44,8 δισ. ευρώ το 2020, 40,6 δισ. ευρώ το 2019 και 37,3 δισ. ευρώ το 2018.  Η πορεία είναι συνεχώς ανοδική,  αλλά το άλμα πραγματοποιήθηκε κυρίως το 2021. Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η κάμψη, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, μπορεί να σημειώθηκε κυρίως μετά τα Χριστούγεννα και να μην αντικατοπτρίζεται έτσι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό και τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση και αν θα χρειαστεί στήριξη η εστίαση ή και άλλοι κλάδοι.

Εκτός από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας που εφαρμόζονται ήδη σε έναν κύκλο επιχειρήσεων (μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης), εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, όχι όμως με μείωση των μισθωμάτων.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας χθες σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, είπε ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος. Είπε, επίσης, ότι από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δηλαδή τις αναστολές στους συγκεκριμένους κλάδους, προβλέπεται μηνιαίο κόστος 20 εκατ. ευρώ. Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 36-37 δισ. ευρώ, όπως είπε, υπάρχει μια ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι από τα 43,3 δισ. ευρώ των μέτρων της πανδημίας, τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν το 2022, ούτως ή άλλως.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, εξάλλου, ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο ενδέχεται και να ξεπεράσει το 5%, αλλά εκτίμησε ότι το ενεργειακό πρόβλημα θα διαρκέσει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αλλωστε, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια θα καλυφθούν από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπως είπε.

ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι η πρόβλεψη για μείωση των εσόδων κατά 50-60 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε μέση μείωση 3%-4%, που έρχεται να προστεθεί στην ήδη πραγματοποιηθείσα μείωση 22%, το 2019.  Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση κατά 30% εξακολουθεί να ισχύει, όπως είπε, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει άλλη μία μείωση 5%.

Πηγή: moneyreview