Οι προειδοποιήσεις για επικείμενη ύφεση αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη, προκαλώντας χάος στα χρηματιστήρια και οι εταιρείες αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χειρότερο με απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων και, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, αναδίπλωση προσφορών.
Η ξαφνική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς εργασίας – μετά από μήνες ισχυρών προοπτικών και αύξησης των μισθών για τους εργαζομένους – αρχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό.
«Οι προοπτικές εργασίας θα γίνουν πολύ χειρότερες» τους επόμενους μήνες, αναφέρει ο Laurence Ball, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Το ερώτημα είναι: «Πόσο χειρότερες;»
Παρότι καμία εργασία δεν είναι εντελώς ανθεκτική στην ύφεση, ορισμένοι τομείς τείνουν να τα πηγαίνουν χειρότερα από άλλους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, η οποία διήρκεσε από το 2007 έως το 2009, οι κλάδοι των κατασκευών και της μεταποίησης παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, οι καταναλωτές συνήθως περιορίζουν τις δαπάνες τους και καθυστερούν τις μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και νέων κατοικιών, λέει η Karen Dynan, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σημειώνει ότι οι κλάδοι αυτοί θα επαναλάβουν το ίδιο μοτίβο, εάν επέλθει σύντομα ύφεση.
Οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές θεωρούν ότι οι κλάδοι που είναι ανθεκτικοί στην ύφεση περιλαμβάνουν:
- την υγειονομική περίθαλψη,
- το Δημόσιο,
- τους υπολογιστές και την τεχνολογία πληροφοριών,
- την εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη: moneyreview.gr