Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Τελικά πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας; Οι ειδικοί απαντούν

«Όταν ήμουν μικρή, οι γονείς μου πάντα μας έβαζαν να φοράμε τις ίδιες πιτζάμες για πολλά βράδια, γιατί δεν ήταν βρόμικες, και το κάνω ακόμα ως ενήλικας. Θέλω να ξέρω εάν μπορούμε να το κάνουμε και τώρα που μεγαλώσαμε ή εάν θα πρέπει να τις βάζω στα άπλυτα μετά από κάθε βράδυ». Η απορία που εξέφρασε μια χρήστης του TikTok πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στα social media. Και όπως φαίνεται, οι απόψεις μας για το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα ρούχα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς μεγαλώσαμε και όχι από την επιστήμη.

Οι πεποιθήσεις μας για την υγιεινή των ρούχων είναι σε μεγάλο βαθμό «κοινωνικές και πολιτιστικές», λέει στο CNN ο δρ. Anthony Rossi, βοηθός δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Οι άνθρωποι τείνουν να πλένονται υπερβολικά και να το παρακάνουν με την υγιεινή, γιατί ειδικά στην Αμερική, έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα συνεχώς».

Όμως, το ότι δεν ξέρουμε πόσο συχνά οφείλουμε να πλένουμε τα ρούχα μας έχει συνέπειες, είτε το κάνουμε πιο συχνά είτε πιο σπάνια από ό,τι πρέπει.

Εάν τα πλένουμε σπάνια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα ή μολύνσεις, ενώ το πολύ συχνά πλύσιμο βλάπτει τα ρούχα και οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση πόρων.

Τι λένε οι ειδικοί

Παρότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για το πόσες φορές μπορεί να ξαναφορεθεί ένα ρούχο πριν να μπει στο πλυντήριο, εντούτοις οι ειδικοί λένε ότι κάποια ρούχα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση: Πρόκειται για τα εσώρουχα, τιςκάλτσες, τα καλσόν, τα κολάν και τα αθλητικά ρούχα. Στο καλάθι με τα άπλυτα πρέπει να μπαίνουν επίσης όλα τα ρούχα με λεκέδες, ιδρώτα, μυρωδιές ή ορατή βρομιά.

Αυτά τα ρούχα έρχονται σε επαφή με σημεία του σώματος όπου ζουν πολλά φυσικά βακτήρια, καθώς και με τον ιδρώτα, ο οποίος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η υπερανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, μύκητες και άλλα δερματικά προβλήματα.

Εκτός από τα βακτήρια από τον ιδρώτα, τα ρούχα που φοριούνται σε γυμναστήρια ή αθλητικούς χώρους μπορεί να έρθουν σε επαφή με βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.

Κάποιοι αφήνουν τα αθλητικά τους ρούχα να στεγνώσουν στον αέρα για να τα χρησιμοποιήσουν ξανά χωρίς να τα πλύνουν, όμως αυτή η πρακτική κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και αυτό γιατί η θερμότητα βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό –ιδανικά με ζεστό νερό.

Όσο για τις κάλτσες, ειδικοί εξηγούν ότι η ζέστη, η υγρασία και το σκοτάδι μέσα στα παπούτσια μας είναι το τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή του μύκητα.

Τα ρούχα που μπορούν να ξαναφορεθούν

Για τις πιτζάμες, τα πουκάμισα, τα τζιν και τα υπόλοιπα ρούχα, το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται εξαρτάται από τη χρήση που κάνει ο καθένας και το πόσο πολύ ιδρώνει.

Σε γενικές γραμμές, τα παντελόνια και τα τζιν μπορούν να ξαναφορεθούν (αρκεί βέβαια ο χρήστης να φορά εσώρουχα) και το ίδιο ισχύει και για ρούχα που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Εάν κάποιος δεν ιδρώνει στον ύπνο του, μπορεί να φορά τις ίδιες πιτζάμες ακόμα και για μία εβδομάδα, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να τις πλένει μετά από κάθε χρήση, λένε οι επιστήμονες.

Όσο για τα μπουφάν, αυτά κατά κανόνα δεν χρειάζεται να πλένονται συχνότερα από μία φορά τον μήνα, καθώς δεν έρχονται σε ιδιαίτερη επαφή με το δέρμα.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr