Όλα έχουν καλλιεργηθεί με προσοχή ώστε να είναι εύγευστα και έτοιμα προς κατανάλωση. Τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως βιολογικά, παραδοσιακά ακόμα και αυτά που θεωρούνταν «σέξι» ή εξωτικές λιχουδιές πριν από μερικές γενιές, τώρα φαίνονται περισσότερο σαν βασικά είδη διατροφής, διαθέσιμα κατά παραγγελία: αβοκάντο, μάνγκο, μπλε μούρα, κινόα, κλπ.
Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ είναι μία αγορά όπου φάνηκε ιδιαίτερα έντονα η ευπάθεια ενός συστήματος που διαταράχθηκε τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, τις πολεμικές συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή που κάνει την παρουσία της όλο και πιο έντονη τελευταία, σε πολλά μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Τι έρχεται;
Είναι πλέον σχεδόν σίγουρο πως στο μέλλον θα έχουμε περισσότερες αναταραχές και περισσότεροι κίνδυνοι θα κάνουν την εμφάνιση τους ώστε τελικά αυτοί να αναδιαμορφώσουν όλο το διατροφικό σύστημα.
Ο κόσμος συνολικά αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις στο χώρο των τροφίμων. Από το 2017 τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν αυξηθεί κατά 21%, ένα μοντέλο που παλιότερα «δούλεψε» ώστε να καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός κατά το δυνατό, πλέον δεν επαρκεί να καλύψει τις όλο αυξανόμενες ανάγκες σίτισης. Οι γεωργικές αποδόσεις αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, η αύξηση όμως αυτή δεν είναι ικανή να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, η οποία τελικά αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ταυτόχρονα, στοιχεία δείχνουν πως στις τελευταίες γενιές η παχυσαρκία έχει συνεχίσει να αυξάνεται, και ταυτόχρονα το μέσο περιεχόμενο μικροθρεπτικών στοιχείων δεκάδων δημοφιλών λαχανικών πέφτει. Η διατροφή μας σήμερα συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, με την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών νοσημάτων (διαβήτη, των καρδιακών νόσων, κλπ)
Οι τιμές των τροφίμων;
Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα από το 2000 και μετά Παγκοσμίως… οι χονδρικές τιμές των τροφίμων είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους πληθωρισμούς των κρατών. Η αύξηση τιμών στα τρόφιμα έχει αυξήσει σημαντικά και το κόστος ζωής, ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης αποτελούν σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2023, η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου τριπλασιάστηκε (το ίδιο περίπου συνέβη και στη χώρα μας) ενώ η τιμή του κακάο που παραδόθηκε στα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη insider.gr