Λιγότερο βοδινό και χοιρινό κρέας, περισσότερο κοτόπουλο, αρνί όπως και τώρα, κι αυτό λόγω εθίμων, σταθερές ποσότητες τυροκομικών, ίσως λίγο περισσότερο γάλα, κάπως περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και σαφώς πολύ περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες: Αυτή θα είναι η διατροφή μας το 2035! Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε έρευνα της ΕΕ, βασισμένη όμως σε συμπεράσματα μιας πολύ ευρύτερης σχετικής δουλειάς του ΟΟΣΑ.
Είναι σαφές σε όλους μας, ότι η διατροφή μας αλλάζει και μάλιστα ραγδαία! Οι λόγοι λίγο σε πολλοί γνωστοί: αυξάνει ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, η εργασία ολοένα και απομακρύνεται από την χειρωνακτική της μορφής που απαιτεί μεγάλες ποσότητες καθημερινής ενέργειας, οι απόψεις περί υγιεινής διατροφής ολοένα και επεκτείνονται ακόμη και σε νεότερες ηλικίες, συνεχώς και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμη και όχι τόσο μικρής ηλικίας, έχει περιλάβει την καθημερινή αθλητική άσκηση και την αντίστοιχη διατροφή στη ζωή του.
Πτώση ελαιόλαδου και αύξηση κατανάλωσης λίπους
Τα δύο επιπλέον στοιχεία που έχουν μπει στο λογαριασμό τελευταία, είναι οι πολύ υψηλές τιμές των τροφίμων και η «ομογενοποίηση» της κατανάλωσης μεταξύ Βορά και Νότου. Το ποσοστό της δαπάνης για τρόφιμα στον σύγχρονο οικογενειακό προϋπολογισμό, έχει αυξηθεί υπέρμετρα, αλλά το γεγονός αυτό δεν σταματάει την εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το ακριβό αλλά παραδοσιακό για τις περιοχές αυτές ελαιόλαδο (-2,5% εκτιμάται η ετήσια πτώση στο Νότο), το οποίο όμως βρίσκει νέους φίλους σε βορειότερες περιοχές (3,7% ετήσια αύξηση). Αντίστοιχα, λόγω της μεγάλης αλλαγής στην καθημερινή διατροφή, οι καταναλωτές του νότου, έχουν υιοθετήσει το γρήγορο φαγητό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα ζωικά και άλλα κορεσμένα λίπη.