Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τιμές ρεύματος: Κατεβάζουν διακόπτες εργοστάσια της Ευρώπης – Οι «άμυνες» των ελληνικών βιομηχανιών

Να περιορίσουν την παραγωγή τους ή ακόμα και να κατεβάσουν εντελώς τους διακόπτες αναγκάζονται εργοστάσια στην Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 8 στις 10 μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των αυξημένων τιμών του ρεύματος. Και ενώ η πλειοψηφία μετακυλίει το κόστος στους πελάτες, εντούτοις οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν μικρότερες δυνατότητες να κάνουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για παράδοση το 2022 αυξήθηκε έως και κατά 6,4% σήμερα για να φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Η Γαλλία, η οποία συνήθως εξάγει ενέργεια, θα αναγκαστεί να φέρει από τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, καθώς σοβαρές διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσιά της περιορίζουν την παραγωγή στους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε κάποια εργοστάσια περιορίζουν την παραγωγή τους ή και κλείνουν εντελώς, όπως γράφει το Bloomberg.

Η Aluminium Dunkerque Industries France έχει μειώσει την παραγωγή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος, ενώ η Nyrstar της Trafigura θα διακόψει την παραγωγή στο χυτήριο ψευδάργυρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η Azomures, μια εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στη Ρουμανία, διέκοψε προσωρινά την παραγωγή της.

H Electricite de France ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τέσσερις αντιδραστήρες της, οι οποίοι ευθύνονται για το 10% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, πιέζοντας το δίκτυο, την ώρα που αυτό ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες των χαμηλών θερμοκρασιών.

Πρόβλημα για το 82% των ελληνικών βιομηχανιών – Πώς το αντιμετωπίζουν

Στην Ελλάδα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πρόβλημα για το 82% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την Έρευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για το B’ Εξάμηνο 2021.

Η πλειοψηφία αυτών (55%) μετακύλισε εν πολλοίς το επιπλέον κόστος στους πελάτες, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των προϊόντων. To υπόλοιπο 27% επέλεξε να απορροφήσει το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή αυτή δεν οδήγησε σε ζημιές.

Όπως τονίζει η Εθνική, η επιλογή της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους είναι δυσκολότερη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με μόλις το 38% να το καταφέρνει, σε σχέση με 55%-60% για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις) – γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τη χαμηλή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των πελατών τους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Αντιμετωπίζοντας μία «τέλεια καταιγίδα», αφού η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα από τη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες αποδεικνύονται αρκετά πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές ώστε να καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέρχονται, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, το 54% του τομέα έχει καταφέρει να αναπτύξει στρατηγικές επιτυχούς αντιμετώπισης (ή ωφελήθηκε από υποκατάσταση εισαγωγών). Οι στρατηγικές επιτυχούς αντιμετώπισης περιλάμβαναν την υποκατάσταση των προμηθευτών πρώτων υλών σε έλλειψη, ενώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας οι ΜμΕ είτε αναζήτησαν νέο πάροχο ενέργειας είτε επεδίωξαν να συνάψουν προθεσμιακά συμβόλαια.

Ωστόσο, το 41% του τομέα δε κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις διαταραχές με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ακύρωση παραγγελιών, μείωση παραγωγής ή/και αναβολή επενδύσεων – με το χτύπημα να είναι πιο έντονο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Καίνε πετρέλαιο στη Γαλλία

Στις αρχές του Ιανουαρίου, το 30% της παραγωγικής δυναμικότητας των πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας θα είναι offline, αυξάνοντας την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή ακόμα και το πετρέλαιο.

«Εάν έχουμε μία πολύ, πολύ κρύα μέρα, θα μπορούσε να είναι προβληματικό, ειδικά ένα χρειαστεί να κάνουμε εισαγωγές και οι γείτονές μας έχουν και αυτοί προβλήματα», εξηγεί η Anne-Sophie Corbeau, αναλύτρια του Center on Global Energy Policy στο Columbia University. «Αυτό είναι το φαινόμενο ντόμινο που πρέπει να φοβόμαστε. Όμως το ρεύμα θα είναι ακριβό, θα πρέπει το κόστος να πληρωθεί».

Η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία για τον επόμενο χρόνο εκτινάχθηκε στο υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δίνοντας συνέχεια στο ράλι του 25% την Τρίτη. Μάλιστα, οι τιμές αυξήθηκαν, εν μέσω χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος λόγω των γιορτών, ακόμα και την ώρα που το φυσικό αέριο υποχωρούσε.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν ήδη αναγκάσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας, από την RWE έως την Uniper, να αυξήσουν τις απαιτήσεις ρευστότητας. Όμως πολλοί μικρότεροι πάροχοι δεν έχουν την ίδια επιλογή, με αποτέλεσμα πάνω από 20 να έχουν βάλει λουκέτο μόνο στη Βρετανία.

Στη Γαλλία, η προσφορά ρεύματος πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα η χώρα να στρέφεται στην παραγωγή με τη χρήση πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε στα υψηλά του τελευταίου μήνα τουλάχιστον.

ΠΗΓΗ