Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις στα πράσινα, μειώσεις στα κίτρινα

Οριακές αυξομειώσεις σε σχέση με τον Απρίλιο θα δουν οι καταναλωτές ρεύματος στα τιμολόγια του Μαΐου.

Τα πράσινα

Αν και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε τον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα του Μαρτίου, οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Μάιο θα κινηθούν ανοδικά με τις αυξήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, να φτάνουν έως και 10%. Η υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής τον Απρίλιο σε ποσοστό 11% σε σχέση με τον Μάρτιο οδηγεί σε μειώσεις των πράσινων τιμολογίων του Μαΐου της τάξης του 6% περίπου, υπό την προϋπόθεση ότι οι πάροχοι θα διατηρήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική.

Η πλειοψηφία ωστόσο των παρόχων φέρεται να αναπροσαρμόζει την πολιτική εκπτώσεων προς τα κάτω ως εργαλείο αντιστάθμισης της επίπτωσης που έχουν οι συντελεστές που έχουν λάβει υπόψη τους για τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής στα περιθώρια κέρδους τους. Με άλλα λόγια, μέσω των εκπτώσεων η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής αντί να φτάσει στον καταναλωτή θα ενισχύσει το περιθώριο κέρδους των προμηθευτών. Πολλά βέβαια ως προς το εύρος των εκπτώσεων και της τελικής τιμής θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο μεγάλος πάροχος, η ΔΕΗ που συγκεντρώνει το 62,7% των οικιακών καταναλωτών και συνήθως ανακοινώνει πρώτη τιμές δίνοντας τον τόνο στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο των μειώσεων στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο θεωρείται μάλλον απίθανο, με βάση τουλάχιστον την εικόνα που επικρατούσε χθες στο ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς. Η στάση της ΔΕΗ θα καθορίσει απλώς το εύρος των αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια της πλειοψηφίας των ιδιωτών παρόχων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο τα πράσινα τιμολόγια κυμάνθηκαν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 9,06 έως 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα με μεσοσταθμική τιμή στα 10,8 λεπτά /κιλοβατώρα. Ο Απρίλιος ήταν μάλιστα ο πρώτος μήνας του έτους που ανεκόπη η πτωτική τάση των πράσινων τιμολογίων. Οι ρευματοκλοπές απορρόφησαν τη σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του Μαρτίου στα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι 73,61 ευρώ/μεγαβατώρα του Φεβρουαρίου και τα τιμολόγια του Απριλίου παρέμειναν στα επίπεδα του Μαρτίου με μια μάλιστα οριακή μεσοσταθμική αύξηση στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα από τα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο.

Τα κίτρινα

Οσοι καταναλωτές πήραν το ρίσκο των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων με την εκ των υστέρων διαμόρφωση της τελικής τιμής (Ex ante) θα δουν την τιμή της κιλοβατώρας στα τιμολόγια του Απριλίου να υποχωρεί κάτω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Περαιτέρω υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής τον Μάιο θα περάσει αυτόματα στα κίτρινα τιμολόγια του Μαΐου αν και κάποιες εταιρείες φέρονται να προχωρούν σε αλλαγές των συντελεστών για να διασφαλίσουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους.

ΥΠΕΝ: Oι 4 πυλώνες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Οι παρεμβάσεις για αυθαίρετα και δάση
ΥΠΕΝ: Oι 4 πυλώνες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Οι παρεμβάσεις για αυθαίρετα και δάση

Σε αυτές τις περιπτώσεις και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις πιθανότατα να δούμε μικρές αυξήσεις και στα κίτρινα τιμολόγια τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα κίτρινα τιμολόγια εμφανίζονται να έχουν πάρει οριστικά τη σκυτάλη των φθηνότερων τιμολογίων από τα πράσινα, κάτι που διαπιστώνεται από τους καταναλωτές οι οποίοι και μετακινούνται είτε στο κίτρινο του παρόχου τους είτε σε κίτρινο κάποιας άλλης εταιρείας. Εκτίμηση των παρόχων είναι ότι σε βάθος μικρότερο του εξαμήνου η πλειοψηφία του πελατολογίου τους θα έχει μετακομίσει από τα πράσινα στα κίτρινα τιμολόγια.

Μηνιαία καταμέτρηση

Στο μεταξύ, ρευματοκλοπές και στρατηγικοί κακοπληρωτές εξακολουθούν να μεταφέρουν στους συνεπείς καταναλωτές τεράστια κόστη, ενώ μικρό καλάθι κρατάει η αγορά για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Η μηνιαία καταμέτρηση πάντως από τον ΔΕΔΔΗΕ στον βαθμό που ολοκληρωθεί φαίνεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό των πειραγμένων μετρητών. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ τον Απρίλιο οι μηνιαίες καταμετρήσεις αυξήθηκαν στα 3 εκατ. από 2 εκατ. τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή, οι μηνιαίες καταμετρήσεις καλύπτουν το 40% της χώρας γεωγραφικά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, βάσει του προγραμματισμού του ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάρχει κάλυψη σε ποσοστό 100%.

Το καθεστώς των μηνιαίων καταμετρήσεων έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στον εντοπισμό των ρευματοκλοπών. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνουν πολλαπλάσιο αριθμό πειραγμένων μετρητών, αφού πλέον επισκέπτονται τον μετρητή ανά μήνα και όχι τρεις φορές τον χρόνο.

Πηγή: www.kathimerini.gr