Σχεδόν 40% αύξηση καταγράφει η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ποσοστό που προκαλεί τρόμο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που φοβούνται για το τι θα πληρώσουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.
Στη Βουλή η διάταξη για το τέλος ηλεκτροπαραγωγής, που υπολογίζεται στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βρίσκονται σε απόγνωση μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τους αφήνει εκτός των κρατικών επιδοτήσεων. «Επιδότηση της κιλοβατώρας δεν θα πάρουν διότι χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα οικιακά τιμολόγια είναι διαφορετικά τα πράγματα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
«Εχθές το βράδυ κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας επιβάλλεται το ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς που καίνε φυσικό αέριο για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα – 10 ευρώ η μεγαβατώρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αυτό το οποίο θα μπορέσει να μαζέψει η κυβέρνηση στον ‘κουμπαρά’ είναι γύρω στα 44 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί να μαζέψει παραπάνω. Οι οικιακοί καταναλωτές στη χώρα μας που είναι σε κυμαινόμενα τιμολόγια είναι γύρω στα 5,5 εκατομμύρια. Αν διαιρέσουμε τα 44 εκατ. με τα 5,5 βγαίνει το μέσο όφελος για κάθε καταναλωτή, 8 ευρώ».
Αυξάνεται η κατανάλωση τον Αύγουστο
Ως γνωστόν, μέχρι τις 500 κιλοβατώρες που είναι μια τυπική κατανάλωση επιδοτείται 1,5 – 1,6 η κιλοβατώρα. «Βέβαια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κατανάλωση αυξάνει λόγω της χρήσης των κλιματιστικών και το τυπικό νοικοκυριό που κατανάλωνε τις 500 κιλοβατώρες τον χειμώνα ή την άνοιξη, τώρα μπορεί να φτάσει 600 και 700», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Τον Αύγουστο, συμπλήρωσε, θα έρθουν στους λογαριασμούς οι καταναλώσεις του Ιουλίου και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν απορροφήσουν οι πάροχοι την αύξηση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος που σήμερα κλείνει ο Ιούλιος γύρω στα 135 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα, από τα 99 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, μια αύξηση γύρω στο 35-36%, θεωρώ ότι θα απορροφήσουν το 50%, άρα από τα 16,5 λεπτά θα πάνε γύρω στα 19 λεπτά περίπου».
Ερωτηθείς αν θα αλλάξουν και οι ιρορροπίες των χρωμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έτσι όπως φαίνεται «τα πιο συμφέροντα τιμολόγια είναι τα κίτρινα 3μηνης διάρκειας με κλειδωμένη τιμή γιατί τα μπλε δεν θα επιδοτηθούν, όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο».
πηγη: in.gr