Ξεκίνησε σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας και στο Ξενοδοχείο Elite City Resort, το Διεθνές Συνέδριο για την μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρείς ημέρες και συμμετέχουν είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη περισσότεροι από 100 Σύνεδροι από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα, οι οποίοι παρουσιάζουν διάφορες πτυχές του θέματος.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη Διεθνή Επιτροπή δια την διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Διαδικτυκά προχώρησαν στις δικές τους παρεμβάσεις τόσο η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές τόσο απο τον Πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, όσο και απο τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Συνισταμένη στις δηλώσεις όλων σε μια επίκαιρη στιγμή υπό την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία πως δεν θα πρέπει να μείνει ποτέ ξανά καμία χαραμάδα ανοικτή που να επιτρέπει μισαλλοδοξίας και πως θα πρέπει όλοι να συντονιστούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδρά η διεθνής κοινότητα απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας εργασιών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Οργανισμού, Μάρκ Βάιτζμαν, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και ο αγώνας για την ιστορία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν τον συστηματικό διωγμό και τη γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το συντονισμό της πρώτης ημέρας εργασιών είχε η κ. Άννα-Μισέλ Ασημακούλου, Ευρωβουλευτής.
Παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Β. Καπέλιος, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Οιχαλίας Π. Γεωργακοπούλου, Πύλου-Νέστορος Π. Καρβέλας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Πριν την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου, σε δήλωσή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά το μείζων θέμα του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης για την πόλη της Καλαμάτας.