Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν τις τελευταίες ημέρες πολλοί πολίτες σε διάφορα σημεία της χώρας, με το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel να αφήνει νεκρούς και μια βιβλική, πραγματικά, καταστροφή. Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη και οι εικόνες σοκάρουν.
Σοκαριστική, είναι ειδικά εκείνη, που αποτυπώνει το υπερχειλισμένο ποτάμι του Βόλου, μια πόλη που μοιάζει πολύ με την Καλαμάτα και τη διασχίζει ένας ποταμός, όπως ο Νέδοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο».
Στην Καλαμάτα, στην περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο έντονο φαινόμενο στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι ευθύνες θα έχουν… ονοματεπώνυμα, αφού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν χρειάστηκε να φτάσει το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενός τεράστιου αντιπλημμυρικού έργου με τη «σφραγίδα» του ΜΟΡΕΑ, κάποιοι για να βάλλουν κατά του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, αποφάσισαν να αφήσουν να… κρέμεται ο κίνδυνος πάνω απ’ την πόλη, τινάζοντας το έργο στον… αέρα. Ένα έργο το «πράσινο φως» για το οποίο δεν άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο με μία μόνο ψήφο από τη Δημοτική Αρχή, αυτή του Παναγιώτη Λύρα, πλην τη στάση των αντιπολιτεύσεων και που στο Περιφερειακό, πάλι ασχολήθηκαν με τα μικροπολιτικά τους… συμφέροντα, βάζοντάς τα πάνω από τη θωράκιση της πόλης και την προστασία των πολιτών. Μέχρι και ο καθηγητής στον οποίο απευθύνθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, είχε παραδεχθεί πως η μελέτη ήταν άρτια και το έργο πολύ σημαντικό και πως θα οχύρωνε καλύτερα την πόλη από την περίφημη Λύση 2, αλλά…
Τα… μικροσυμφέροντα, πάνω απ’ όλα, αφού ακούστηκαν απίθανα πράγματα, όπως ό,τι η κλιματική αλλαγή είναι πολιτικός εκβιασμός και πως δε θα συμβεί τίποτε στο Νέδοντα, επειδή δεν έχει συμβεί εδώ και 40 χρόνια…
Τα συμπεράσματα δικά σας.