Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Τουρκία: Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Μόνο δύο από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους στη νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία με τα νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Παράλληλα, κανένας από τους βουλευτές που εξελέγησαν δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο βασικότερος λόγος για αυτό είναι η μείωση του αριθμού των εδρών του AKP στο Κοινοβούλιο σε 263 στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών

Κατά πολλούς, η πιο κρίσιμη αλλαγή για την Τουρκία είναι εκείνη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου […] Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη θα είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η επιθυμητή ευημερία», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σιμσέκ θεωρείται πως έχαιρε εκτίμησης στις αγορές όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και μετά ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018.

Παραμένει η «γαλάζια πατρίδα»

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, επί 13 χρόνια αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ειδικές αποστολές από τον πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στη Λιβύη και στη Συρία. Παράλληλα, αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτύπωμά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική το ζήτημα είναι η στρατηγική όσον αφορά τη «γαλάζια πατρίδα» ή την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης που εξακολουθεί να είναι στην ατζέντα του Ερντογάν.

Ο Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας

Στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, στρατηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και έμπιστος του προέδρου Ερντογάν.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες και την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας.

Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Πηγή: lifo.gr