Βασίλης Κουτραφούρης, ένας νέος, τεχνοκράτης, μηχανικός βρίσκεται πίσω από πολλά προγράμματα του Δήμου Καλαμάτας και από πολλές διεκδικήσεις που έτρεξαν μέσα στην τετραετία και τώρα δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στον στίβο της αυτοδιοίκησης, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Ο Βασίλης Κουτραφούρης είναι Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό Πόλεων & Κτιρίων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα όπου και επέλεξε να ζήσει μόνιμα και να δραστηριοποιοιηθεί επαγγελματικά ως ελεύθερος Επαγγελματίας Μηχανικός.
Στις επικείμενες εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, θέτει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος με το Συνδυασμό «Δημιουργική Πρωτοβουλία για τον Δήμο Καλαμάτας» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Θανάση Βασιλόπουλο.
Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση BEST μίλησε για αρκετά ζητήματα και αρχικά για την απόφαση της ενασχόλησής του με την αυτοδιοίκηση:
«Θεωρώ καθήκον κάθε ενεργού δημότη να ασχολείται με τον τόπο του. Ένας τρόπος προσφοράς είναι η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό να βλέπεις νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως συνδυασμών, να ασχολούνται με τα κοινά του τόπου τους. Μπορεί μάλιστα να υπάρχουν διαφωνίες και είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά μέσα από αυτή τη δυναμική διαδικασία του γόνιμου διαλόγου και αντιπαράθεσης επιχειρημάτων οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας από τη σκοπιά του, να προάγουμε το γενικό καλό», υπογράμμισε αρχικά.
Σε προσωπικό επίπεδο για τον ίδιο η ενασχόληση με τα κοινά έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς οι συνάδελφοι του τον έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους μια και:
- Έχει διατελέσει Πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας.
- Συντονιστής και μέλος επιστημονικών επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
- Έχει εκλεγεί επί συνεχείς θητείες στην Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου.
- Ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Φυσικά κατά την τελευταία τριετία διατελώντας Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου «…και σε στενή συνεργασία με αυτόν συμμετείχα ενεργά, στις διεκδικήσεις, τις χρηματοδοτήσεις, την ωρίμανση και την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου. Επειδή αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω σε αυτόν επέλεξα να ασχοληθώ και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την συμμετοχή του στα προγράμματα του δήμου στάθηκε ιδιαίτερα στην συλλογική προσπάθεια και στις συνεργασίες που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη κοινών στόχων. Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ξεχωρίζει κανείς:
- το πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων του Κέντρου της πόλης μας συνολικής επιφάνειας 30 στρεμμάτων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ με φορέα χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης. Έργο το οποίο είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία.
- Την Ανάπλαση της Ανατολικής Συνοικίας στην περιοχή της Τέντας (συνολικής επιφάνειας 110 στρεμμάτων) με τη χρηματοδότηση των μελετών από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
- Τη Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Φυτειάς, καθώς και του Υπαίθριου Μουσείου Ελιάς , έργα με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ήδη σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία.
- Το project του Μουσείου Αλιείας στη Μικρά Μαντίνεια μέσα από το πρόγραμμα LEADER Αλιείας.
- Τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημοτικών σχολείων και δη των σχολείων, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τη Δημοτική Αρχή και από τον ίδιο προσωπικά, μέσα από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
- Παράλληλα ανέλαβε το σχεδιασμό των Πάρκων Τσέπης, που ήδη ομορφαίνουν τις γειτονιές της πόλης, ως χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, βελτιώνοντας το τοπικό μικροκλίμα.
- Συμμετείχε στον σχεδιασμό άλλων κοινόχρηστων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη και τις κοινότητες, σε συνεργασία με συναδέλφους και προσωπικό του Δήμου, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά για την συνεργασία αυτή.
- Τέλος συμμετείχε ενεργά στην επιτυχή προσπάθεια του Δήμου για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ως εισηγητής στη θεματική ενότητα «Αξιοποίηση δημόσιου Χώρου και Βιοκλιματικές Παρεμβάσεις» και όπως υπογράμμισε πρόκειται: «για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξόχως σημαντικό για την πόλη μας με πολλαπλαστιακά οφέλη για όλους τους δημότες. Ένα έργο το οποίο πρέπει να σας πω το πίστεψε ο Δήμαρχος και με επιμονή και διορατικότητα το διεκδίκησε και το πέτυχε. Φυσικά χωρίς τη συμμετοχή ενεργών πολιτών,επιστημόνων και φορέων της πόλης μας, αυτό δε θα ήταν εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα».
«Όπως καταλαβαίνετε, έχω εργαστεί με πάθος για τον τόπο μου, άλλωστε το θεωρώ και καθήκον μου και έχω όραμα για αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτραφούρης.
Ο Βασίλης Κουτραφούρης απάντησε ακολούθως και στην κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή σημειώνοντας πως δεν πρέπει τα έργα και οι διεκδικήσεις να μπαίνουν σε μια… πολιτική υπεραπλούστευσης, προσθέτοντας: «Προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα ήθελα να επισημάνω, όχι ως απόπειρα δικαιολογίας, αλλά ως αντικειμενικό παράγοντα, το ευρύτερο κλίμα και πλαίσιο μέσα στο οποίο κλήθηκε η δημοτική αρχή να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις: Την τρομερή υγειονομική κρίση της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με τις ανατιμήσεις των υλικών, την υποστελέχωση του Δήμου σε ορισμένα νευραλγικά τμήματα του Δήμου, όπως της Πολεοδομίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Τα παραπάνω γεγονότα δεν επηρέασαν μόνο το Δήμο Καλαμάτας αλλά όλους τους Δήμους της Χώρας . Παρ’ όλα αυτά με πείσμα και εργατικότητα προσπαθήσαμε να υπερσκελίσουμε τις όποιες δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, ως αποτίμηση το πρόσημο κατά τη γνώμη μου είναι σίγουρα θετικό. Επειδή ως άνθρωπος και ως μηχανικός είμαι ορθολογιστής και ρεαλιστής, πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Ξεκινάει από το όραμα και την ιδέα, στη συνέχεια αναζητείται το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ακολουθεί η ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών, η έγκριση των μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα, η κατάθεση του φακέλου, η αξιολόγηση από το αρμόδιο Υπουργείο ή Φορέα Διαχείρισης , η διασφάλιση της χρηματοδότησης και στη συνέχεια η διαγωνιστική διαδικασία. Επομένως κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν είναι σκόπιμο να υπεραπλουστεύουμε».
Τέλος μίλησε και για το όραμά του:
«Είναι ευτυχές, ότι το όραμά μου ταυτίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με το όραμα του Δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, και ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβληματικούς στόχους που προανέφερα. Ο δήμαρχος έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα για την Καλαμάτα του Αύριο. Όπως :
- το σπουδαίο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων,
- την υλοποίηση των βιοκλιματικών στρατηγικών αστικών αναπλάσεων στο κέντρο και στην ανατολική γειτονιά,
- την ανάδειξη περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα,
- την κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Αγ. Τριάδα,
- τις υποδομές ύδρευσης
- την ολιστική ανάδειξη του παραλιακού μετώπου
Οι προκλήσεις της επόμενης 5ετίας θα είναι μεγάλες και θα ήθελα να είμαι δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια για την επόμενη θητεία της δημοτικής αρχής.
Για τον λόγο αυτόν ζητώ να με τιμήσουν οι συμπολίτες μας με την εμπιστοσύνη τους στις επερχομένες δημοτικές εκλογές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.