Μία από τις πιο συνήθεις ερμηνείες για τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας είναι ότι αποτυπώνει τον ουρανό (μπλε) πάνω από το σιτάρι (κίτρινο). Η Ουκρανία αποτελεί την «ψωμιέρα» του πλανήτη, παρέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των σιτηρών και των φυτικών ελαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί με τη Ρωσία, συνεισφέρουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σε σιτηρά, τo 17% του καλαμποκιού και τουλάχιστον το 50% του ηλιελαίου και άλλων φυτικών ελαίων.
Ένας τεράστιος όγκος εξαγωγών (περίπου τα δύο τρίτα των δημητριακών και τα τρία τέταρτα του ηλιελαίου) μεταφέρονται μέσω των λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αποκλεισμένα. Επίσης, από την πρώτη Μαρτίου, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κοντέινερσιπ – η MSC, η Maersk και η CMA CGM – ανέστειλαν τις μεταφορές φορτίων από και προς τη Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ήδη εκτοξευθεί, ενώ αναμένεται πως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, σύμφωνα με προβλέψεις του Economist Intelligence Unit. Διαφαίνεται εξάλλου και από τα προθεσμιακά συμβόλαια σε δημητριακά, καλαμπόκι, σόγια και φυτικά έλαια.
Παράλληλα όμως, το EIU αναμένει και ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ουκρανίας, ιδίως όσο ορισμένες χερσαίες δίοδοι παραμένουν κλειστές. Οι μεταφορές δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω βομβαρδισμών και μπλόκων, ενώ τα οχήματα μεταφοράς φορτίων θα αξιοποιηθούνται για στρατιωτικές χρήσεις. Επίσης, όπως προβλέπει το EIU, αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα σε σιδηροδρόμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Τα εμπόδια αυτά θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Μαύρη Θάλασσα, όπου τα λιμάνια θα παραμείνουν σε αχρησία για πολλούς ακόμη μήνες. Συνεπώς, διαπιστώνει το EIU, οι υψηλές τιμές δημητριακών και οι αναταραχές στις εξαγωγές θα έχουν επίπτωση και στα ζώα, αλλά και στις αγορές κρέατος παγκοσμίως.
Αποτύπωμα του πολέμου στα βασικά αγαθά
Η εισβολή θα ταράξει τα νερά στην παγκόσμια προμήθεια σιτηρών, ιδίως διότι το επίπεδο των αποθεμάτων είναι ήδη χαμηλό. Σύμφωνα με το EIU, ο πόλεμος θα επηρεάσει την επόμενη σοδειά στη χώρα, η οποία θα οδηγήσει σε έλλειψη παγκόσμιων προμηθειών το 2023.
Οι έμποροι θα αναζητήσουν βέβαια εναλλακτικές από βασικούς προμηθευτές, όπως τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Αργεντινή. Για να καλυφθεί όμως πλήρως το κενό απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος.
Σύμφωνα με το EIU, η μέση τιμή των σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο φέτος, επιπλέον της αύξησης 40% που καταγράφηκε το 2021. Επίσης, προβλέπεται πως η τιμή του ηλιελαίου θα αυξηθεί μέσα στο 2022, επιπλέον της αύξησης 60% που σημειώθηκε το 2021.
Πηγή: moneyreview.gr