Στο πλαίσιο των νέων δράσεων για την ενίσχυση της επιμόρφωσης και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ενοίκων μας, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ‘’Παπαδοπούλειον’’ με την καθοδήγηση της διεπιστημονικής ομάδας οργάνωσε πλήθος δραστηριοτήτων.
Κάθε χρόνο ο μήνας Απρίλιος είναι αφιερωμένος από τους ειδικούς ψυχικής υγείας στην Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση για τον Αυτισμό. Εργαζόμενοι και νοσηλευτικό προσωπικό παρακολούθησαν βίντεο, ντοκιμαντέρ, ενημερωθήκαν, ένιωσαν και προσπαθήσαν να κατανοήσουν τα παιδιά με αυτισμό παρέα με τους ενοίκους της μονάδας μας. Η οικογένεια της ‘’ΜΦΗ Παπαδοπούλειον’’ συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και αποδοχή των ατόμων με Αυτισμό, δημιούργησε με πολλή αγάπη έναν καμβά με τα χρώματα του Φάσματος για τον Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας Ε.Υ.Τ.Υ.Χ.Ι.Α. Οι συντονίστριες των δράσεων Γκέλυ Μάντη-Κλινικός Νευροψυχολόγος και Αγγελική Μπουραντώνη-Ψυχολόγος, παρέδωσαν το έργο στους θεραπευτές του Κέντρου και δέχθηκαν μια πανέμορφη χειροποίητη κάρτα με ζωγραφιές των παιδιών για τον Αυτισμό και την Τρίτη Ηλικία!
Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στην μονάδα μας τον επαγγελματία χορευτή Δημήτρη Γαλεράκη, όπου μαζί με την ομάδα του πραγματοποίησαν επίδειξη χορού και μας εισήγαγαν στις αρχές της Χοροθεραπείας. Σε συζήτηση με το διεπιστημονικό προσωπικό ο κ. Γαλεράκης τόνισε πως ο χορός δεν είναι μόνο μια ευχάριστη φυσική εμπειρία αλλά παράλληλα παρέχει πολλά σημαντικά οφέλη, καθώς αποτελεί μια ολιστική φυσική δραστηριότητα αφού αποτελείται από επιμέρους στοιχεία, όπως μουσική, ο ρυθμός και η κίνηση, που συμπληρώνουν το ένα το άλλο και αποτελούν ένα άρρηκτο και μοναδικό σύνολο που δρουν όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το τμήμα της Φυσικοθεραπείας τόνισε την σημαντικότητα της Χοροθεραπείας όχι μόνο στα άτομα Τρίτης Ηλικίας αλλά και σε ασθενείς με Πάρκινσον και άλλες παθολογίες.
Επίσης, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των εναλλακτικών θεραπειών μας, πραγματοποιήθηκε ‘’Ημέρα Ζωοθεραπείας’’ σε ατομική και ομαδική παρέμβαση. Η Ζωοθεραπεία είναι η ευεργετική επαφή ενός εκπαιδευμένου ζώου με έναν άνθρωπο, με τη διαμεσολάβηση ειδικού. Στόχος είναι μέσα από τη φροντίδα, το παιχνίδι και τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται, η υγεία κάποιου ασθενή με συναισθηματικές διαταραχές, αναπηρία, ψυχική η παθολογική συνδρομή να βελτιωθεί.
Καλωσορίζοντας, πλέον, την Άνοιξη συνοδεύσαμε τους ενοίκους μας σε μια εξόρμηση για καφέ στην μαρίνα της Καλαμάτας. Η πόλη μας είναι ιδανικός προορισμός για ιατρικό τουρισμό ειδικά για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Ωστόσο η προσβασιμότητα είναι ένα σοβαρό θέμα που παρεμποδίζει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν την καθημερινότητα. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χώρος εστίασης είναι από τους λίγους στην Καλαμάτα με προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ. Συγχαρητήρια Casa Marina και ευχαριστούμε για την φιλοξενία!
Τέλος, οι πασχαλινές μας δραστηριότητες συμπεριέλαβαν όχι μόνο παραδοσιακές μαγειρικές δημιουργίες αλλά εθελοντικές δράσεις και προσφορές. Κλείνοντας τον Απρίλιο ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, δημιουργήσαμε το ‘’Πασχαλινό Εικαστικό Εργαστήρι Τρίτης Ηλικίας’’. Η Τρίτη ηλικία κάνει αγώνα για κοινωνική ενσωμάτωση χωρίς διακρίσεις και δίνει το μήνυμα του αλληλοσεβασμού και της αγάπης. Έτσι κατασκευάσαμε χειροποίητες λαμπάδες για τα παιδιά του Διάπλασις ΚΔΑΠ – ΑμεΑ Καλαμάτας, με σκοπό να φωτίσουν το βράδυ της Ανάστασης το μήνυμα της Κοινωνικής Συμπερίληψης ανεξαρτήτως κατάστασης και ηλικίας.
Αγαπάμε τον συνάνθρωπο και φροντίζουμε να είμαστε παρόντες όπου υπάρχει ανάγκη!