Προετοιμασμένοι για συρρίκνωση της οικονομίας και για υψηλό πληθωρισμό ο οποίος θα «ροκανίζει» τα εισοδήματά τους δηλώνουν οι πολίτες της Ευρωζώνης για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Τις απόψεις αυτές τις εξέφρασαν στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από την Έρευνα Προσδοκιών του Καταναλωτή, είναι ότι πλέον έχει αρχίσει να κλονίζεται η πεποίθηση των νοικοκυριών ότι η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της στο 2%. Σημειώνεται ότι τη εν λόγω έρευνα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τη λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους προκειμένου να καταλήξουν στις αποφάσεις τους.
Από την άλλη, οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος θέτουν τον πήχυ πολύ χαμηλά μόλις στο 0,9%, ενώ αναφορικά με τις δαπάνες οι πολίτες εκτιμούν ότι θα αυξηθούν κατά 3,9%. Οι προσδοκίες αυτές υποδηλώνουν ότι η ικανότητα των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες θα είναι αρκούντως περιορισμένη. Άλλωστε, οι καταναλωτές αναμένουν ότι για το ίδιο διάστημα η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,3%.
Τα στοιχεία αυτά απέχουν παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η οποία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 6,8% το 2022, πριν πέσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Από την άλλη αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% φέτος, 2,8% το επόμενο έτος και 1,6% το 2024.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ για την έρευνά της παίρνει συνεντεύξεις από περίπου 14.000 ενήλικες κάθε μήνα από τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 85% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και το 83,8% του πληθυσμού της.
Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσεως, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξησεις τους επόμενους μήνες, καθώς πλέον η αποκλειστική της στόχευση είναι να χαλιναγωγήσει τον διαρκώς ιπτάμενο πληθωρισμό ο οποίος κάθε μήνα καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην Ευρωζώνη, φθάνοντας τον Ιούλιο στο 8,9%. Μάλιστα οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες ανέδειξαν τις «αγκιστρωμένες» προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό, ως έναν από τους λόγους για την αλλαγή πλεύσης στην νομισματική πολιτική.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters