Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Διπλάσια η ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Eurostat

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς κυμάνθιηκε στο 8,2% από την αρχική πρόβλεψη για 10,5%, η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Αναλυτικά, τη μεγαλύτερη μείωση στο ΑΕΠ δ’ τριμήνου σε ετήσια βάση κατέγραψε η Ισπανία με -9,1% και ακολούθησαν η Ελλάδα με 7,9% και η Κροατία με -7,1%. Συνολικά η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε 4,6% και της Ευρωζώνης 4,9%. Άρα η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ύφεσης από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα… καλά νέα

Ωστόσο, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα σε δύο πεδία: από τρίμηνο σε τρίμηνο η άνοδος του ΑΕΠ που παρατηρήθηκε ήταν η 4η μεγαλύτερη ανά την ΕΕ.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν η Ρουμανία (+4,8%) και η Μάλτα (+3,8%) ενώ ακολούθησαν η Κροατία και η Ελλάδα με +2,7%. Τη χειρότερη επίδοση αντίθετα είχαν η Ιρλανδία (-5,1%) και η Αυστρία (-2,7%).

Επίσης σε όρους μείωσης της απασχόλησης, το 4ο τρίμηνο η πτώση ήταν πιο μικρή από τον μέσο όρο της ΕΕ (κατά 1,5% έναντι μείωσης κατά 1,9% στην ΕΕ).

Τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε τριμηνιαία βάση εμφάνισαν η Πορτογαλία και η Εσθονία με +1,9%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν η Τσεχία, η Κροατία, η Λετονία και η Μάλτα (όλες -0,5%).

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

H οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών έκανε βουτιά λόγω των lockdown για τον κορονοϊό.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση, ενώ σε ετήσια βάση (σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019) μειώθηκε 4,9% έναντι 5% της προηγούμενης εκτίμησης.

Η καθοδική αναθεώρηση προέκυψε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αφαίρεσε 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση από τα τελικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου και 4,1 μονάδες από τα ετήσια στοιχεία.

Η αύξηση των αποθεμάτων ενίσχυσε κατά 0,6 μονάδες τα τελικά τριμηνιαία στοιχεία, οι δημόσιες δαπάνες συνέβαλαν επιπλέον 0,1 της μονάδας και οι επενδύσεις 0,3 μονάδες, ενώ το εμπόριο είχε αρνητική συμβολή 0,1 μονάδας.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό έπληξαν επίσης τις θέσεις εργασίας, με την αύξηση της απασχόλησης να επιβραδύνεται στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση από 1% στο προηγούμενο τρίμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 υπήρχαν 157,9 εκατομμύρια απασχολούμενοι στην Ευρωζώνη, λιγότεροι κατά 3,1 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, η απασχόληση συρρικνώθηκε 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

πηγη