Πέμπτη
10
Οκτώβριος
TOP

Υπογραφή σύμβασης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων -Δ. Πτωχός: «Στρατηγικές υποδομές για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Κορινθίας»

« Έργο κομβικής σημασίας που συμβάλλει όχι μόνο στην αναβάθμιση της ανθεκτικότητας του νομού Κορινθίας, αλλά και στην ευρύτερη θωράκιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, την υπογραφή της σύμβασης για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνου Μαγουλά. Παρόντες ήταν επίσης οι Υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης και η Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεωργία Καστραντά.

Ο κ. Πτωχός τόνισε τη σημασία της άψογης συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «Είναι μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον ολιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς ενσωματώνει τόσο την αντιπλημμυρική προστασία όσο και την άρδευση και ύδρευση, που είναι εξίσου κρίσιμες για την περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή έργων διευθέτησης σε οκτώ ρέματα της πόλης Λουτρακίου και στις διασταυρώσεις τους με σημαντικούς δρόμους, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση πλημμυρικών κινδύνων και στην προστασία των κατοίκων». Πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργώντας υποδομές με υψηλότερο δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι στην εντεινόμενη κλιματική κρίση».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, επεσήμανε ότι «ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, ειδικά μετά τις δοκιμασίες των τελευταίων ετών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αντιπλημμυρική προστασία και την πράσινη ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της περιοχής και προστατεύοντας τα οικοσυστήματα και τους υδατικούς πόρους».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Ο νομός Κορινθίας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φυσικά φαινόμενα, με τις πλημμύρες να αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία της περιοχής και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 μηνών».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη συμβολή και τη χρηματοδότηση του έργου, λέγοντας: «Η κλιματική αλλαγή μας υπενθυμίζει καθημερινά την ανάγκη για άμεση δράση. Αυτό το μεγάλο έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και στην αναβάθμιση της ασφάλειας των κατοίκων».

Η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, ευχήθηκε «καλή δύναμη και επιτυχία» στους φορείς υλοποίησης του έργου, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της Κορινθίας από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιος Γκιώνης, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη επένδυση είναι σωτήρια για την περιοχή μας και θα διασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και την ασφάλεια της πόλης μας».