Τετάρτη
30
Ιούλιος
TOP

Ακριβαίνει κι άλλο η σοκολάτα – Συνεχίζει το ράλι του κακάο

Στα ύψη εκτινάχθηκαν πέρυσι τα προθεσμιακά συμβόλαια κακάο, καθώς οι σοδειές σε βασικές χώρες παραγωγής συρρικνώθηκαν λόγω ξηρασίας και άλλων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ετσι, οι εταιρείες σοκολάτας άρχισαν να ανακοινώνουν αυξήσεις στις τιμές.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν της Hershey, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται μεταξύ άλλων η Kit Kat και η Cadbury, που ανακοίνωσε ότι θα ανεβάσει το κόστος κατά «χαμηλό διψήφιο ποσοστό» σε σύγκριση με τις τιμές της τελευταίας διετίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN.

Εξάλλου, τα προθεσμιακά συμβόλαια του κακάο εκτοξεύθηκαν κατά 178% το 2024 ύστερα από αύξηση 61% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet. Για την άνοδο αυτή οφείλεται η χαμηλή σοδειά στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που αθροιστικά συνεισφέρουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Η περιοχή αυτή χτυπήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρέασαν τις καλλιέργειες.

Ενδεικτικά, ύστερα από καύσωνα που έπληξε την περιοχή στις αρχές του 2024, οι τιμές του κακάο εκείνο τον Απρίλιο εκτινάχθηκαν κατά 280%.

Την τελευταία εβδομάδα, τα προθεσμιακά κακάο αυξήθηκαν τουλάχιστον 6% φτάνοντας χθες έως και τα 8.718 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Παρότι είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 12.646 δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Hershey πάντως τόνισε ότι η αύξηση των τιμών δεν συνδέεται με τους δασμούς ή γενικά τις εμπορικές πολιτικές. Σε ενημέρωση αναλυτών τον Μάιο, η εταιρεία είχε πει ότι αναμένει το κόστος των δασμών να διαμορφωθεί μεταξύ 15 και 20 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ