Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Εκκρεμείς συντάξεις: Τους πρώτους μήνες του 2022 η πληρωμή

Επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προσπαθεί να εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αρχίσουν να πληρώνουν άμεσα τις εκκρεμείς συντάξεις και τα υπόλοιπα χρέη προς τους ιδιώτες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω της πανδημίας, έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Ωστόσο, κατά τη 12η αξιολόγηση της οικονομίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα συμφωνηθήκαν νέες παρατάσεις για τις πληρωμές, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν άμεσα τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, τα χρέη πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται και να έχουν -σχεδόν- μηδενιστεί μέχρι το τέλος του 2022. Το νέο χρονοδιάγραμμα αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και τη μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Λόγω των αυξημένων αναγκών για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, το Δημόσιο έριξε τους ρυθμούς πληρωμώνεγείροντας έτσι εκ νέου αντιδράσεις από τους θεσμούς που είχαν αναγάγει το θέμα σε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της 12ης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και τα μέτρα για την αποπληρωμή τους, κινούνται σε υψηλά επίπεδα,στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Στο πλαίσιο της αυξημένης δημοσιονομικής εποπτείας, τα κόκκινα χρέη του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το Δημόσιο οφείλει 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκατ. για επιστροφές φόρων, δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Ιουλίου του 2021 να ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. έναντι 502 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2020.

Συνολικά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καθυστερούν να πληρώσουν χρέη 470 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 360 εκατ. αφορούν τις 200.000 απλήρωτες συντάξεις. Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 107 εκατ. έναντι 252 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μειώθηκαν κατά 40%.

Κατά τη 12η αξιολόγηση, όμως, έγινε ένα ξεκαθάρισμα αφαιρώντας από το σύνολο των οφειλών όσες δεν μπορούν να εξοφληθούν άμεσα, είτε γιατί αμφισβητούνται και γι’ αυτό έχουν γίνει προσφυγές σε δικαστήρια, είτε για άλλους λόγους. Ετσι, το σύνολο των καθαρών ληξιπρόθεσμων διαμορφώνεται στα 960 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 420 εκατ. αφορούν συντάξεις και εφάπαξ και τα υπόλοιπα 540 εκατ. χρέη νοσοκομείων, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ κ.λπ.

Με βάση το νέο πλαίσιο, κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε μια συμφωνία αποπληρωμής των χρεών που προβλέπει τα εξής:

■ Οι συντάξεις θα εξοφληθούν στο σύνολό τους τούς πρώτους μήνες του 2022. Σε πρώτη φάση τέθηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή: την έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα, με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των Διευθύνσεων Συντάξεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοσή τους.

■ Οι υπόλοιπες οφειλές πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του χρόνου, με ένα μικρό ποσοστό (0,1% του ΑΕΠ περίπου) να γίνεται αποδεκτό ως ανεξόφλητο.

■ Η εκκαθάριση των 49.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη τοποθετείται πλέον στο α’ εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για δανειολήπτες των οποίων το αρχικό αίτημα υπαγωγής στον εν λόγω νόμο είχε κατατεθεί πριν από το 2014 και έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και για μετά το 2030. Η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι έως το τέλος του 2021 θα είχε κλείσει το σύνολο των υποθέσεων, ωστόσο η πανδημία κράτησε κλειστά τα δικαστήρια και οι υποθέσεις έμειναν πίσω. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε νέα παράταση.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι τα νεότερα στοιχεία για τη πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 6,5% και δεν αποκλείεται να σπάσει και το φράγμα του 7% έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για 6,1%. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, η επιτάχυνση της ανάκαμψης απελευθερώνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του σχεδίου για μέρισμα ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι αυτό προς το παρόν είναι πολιτική απόφαση, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των δανειστών.

Οι θεσμοί αντιμετωπίζουν το μέτρο με έντονο σκεπτικισμό, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και προσεκτικές κινήσεις για να αποφευχθούν δημοσιονομικές περιπέτειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα πρότεινα ένα τέτοιο μέτρο με έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ».

Οπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση και τα χαρτιά της για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας.

Η έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση αναμένεται στις 24 Νοεμβρίου και η συζήτησή της στο Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.

newmoney.gr