«Ελον Μασκ, οι άνθρωποι λένε ότι έρχεσαι από έναν άλλον πλανήτη, με σκοπό να μας διδάξεις να πιστεύουμε στο αδύνατο. Οι πλανήτες μας είναι δίπλα δίπλα, καθώς εγώ ζω εκεί όπου είναι περίπου αδύνατο να επιβιώσω. Βοήθησέ μας να φύγουμε από το Αζόφσταλ προς μια τρίτη ουδέτερη χώρα. Εάν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος θα το κάνει; Στείλε μου ένα σήμα».
Αυτά έγραφε η έκκληση την οποία έκανε μέσω του Twitter, πριν από μερικές ημέρες, ο διοικητής μονάδας ουκρανών πεζοναυτών που βρίσκονταν έγκλειστοι και πολιορκημένοι στη μεταλλουργία της Μαριούπολης. Παρά δε το γεγονός ότι είναι πλέον γνωστό πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα του (ενώ είναι αμφίβολο αν διάβασε καν το συγκεκριμένο μήνυμα…), καθώς οι έγκλειστοι στο Αζόφσταλ παραδίδονται στους Ρώσους, η πρωτοβουλία του Σέρχι Βολίνα αποδεικνύει κάτι: ότι υπάρχουν πολλοί σε αυτόν τον πλανήτη οι οποίοι του αποδίδουν υπεράνθρωπες ιδιότητες και υπερφυσικές ικανότητες. Θεωρώντας τον κάτι σαν τον… Σούπερμαν ή, έστω, τον Iron Man της εποχής μας.
Δεν είναι μικρό πράγμα, άλλωστε, να διαθέτει κανείς περιουσία της τάξης των 220 δισ. δολαρίων (μεγαλύτερο από ό,τι το ΑΕΠ της Ελλάδας), να είναι το αφεντικό του ομίλου που έχει σφραγίσει τη μετάβαση της ανθρωπότητας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, να έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση του Διαστήματος, να παρεμβαίνει ενεργά με τους δορυφόρους του στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει γνωρίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, να βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Twitter και την ηγεμονική παρουσία στον χώρο των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης, να ανεβοκατεβάζει κατά βούληση την «ισοτιμία» των κρυπτονομισμάτων – και μάλιστα όλα την ίδια στιγμή.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά, αποδεικνύοντας ότι οι φιλοδοξίες του δεν έχουν ταβάνι, να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη και της μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης.
Αυτό, άλλωστε, έκανε το αφεντικό της Tesla και της Space-X το βράδυ της Τετάρτης. «Στο παρελθόν ψήφιζα Δημοκρατικούς επειδή αντιπροσώπευσαν (στην πλειοψηφία τους) το κόμμα της ευγένειας. Ομως, έχουν μετατραπεί σε κόμμα του διχασμού και του μίσους και έτσι, δεν μπορώ πλέον να τους στηρίζω και θα ψηφίσω Ρεπουμπλικανούς» είπε χαρακτηριστικά, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για παρερμηνεία όσον αφορά στις πολιτικές του προτιμήσεις. Οχι ότι υπήρχαν πολλοί που αμφέβαλαν, βεβαίως.
Εξάλλου, μόλις στις αρχές του μήνα και λίγο μετά την κατάθεση της τελικής (;) του προσφοράς για την εξαγορά του Twitter, είχε διαμηνύσει πως, όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί, μια από τις πρώτες του ενέργειες θα είναι να άρει τον αποκλεισμό από τις πλατφόρμες του τού Ντόναλντ Τραμπ – του τέως προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίο, προφανώς, θεωρεί ως σύμβολο της ενότητας των Αμερικανών, του ήθους και της ευγένειας…
Το σίγουρο είναι πως ο, γεννημένος στη Νότια Αφρική το 1971, Μασκ είναι ένα από τα σύμβολα της εποχής μας. Μιας εποχής στην οποία πολλά από όσα στο πρόσφατο παρελθόν φάνταζαν αδύνατα μοιάζουν πλέον να είναι εφικτά, καθώς και της συγκέντρωσης στα χέρια τόσων λίγων δύναμης την οποία δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα κράτη και μάλιστα ισχυρά. Θα σταματήσει, αλήθεια, εδώ ο Μασκ; Και θα επιβεβαιωθεί, άραγε, στην περίπτωσή του το ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τόσο περισσότερο κινδυνεύει να γκρεμοτσακιστεί;
πηγή: www.in.gr