Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Γυμναστείτε με ασφάλεια στο σπίτι

Η περίοδος της πανδημίας και του εγκλεισμού στο σπίτι ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να συνεχίσουν τις γυμναστικές τους συνήθειες στο… σπίτι και ακόμα περισσότερους τους ώθησε να αρχίσουν να γυμνάζονται -πράγμα κάθε άλλο παρά κακό. Έτσι, ακόμα και τώρα, με τη βοήθεια πολλών εφαρμογών στα κινητά ή βίντεο και κανάλια στο YouTube, πολλοί συνεχίζουν αυτή τη μικρή και πολύτιμη συνήθεια. Ανεξάρτητα από την πείρα που έχει αποκτήσει κάποιος, ας δούμε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας, για να γίνονται όλα σωστά και με το αποτέλεσμα που θέλουμε.

  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος άσκησής σας είναι καθαρός. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι σας ως σημείο προπόνησης. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός από κινδύνους, αντικείμενα και εμπόδια, καθώς και ότι είναι αρκετός για το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει. Φροντίστε κυρίως να είναι καθαρό και χωρίς εμπόδια το πάτωμα (λ.χ. παιδικά παιχνίδια, βιβλία), από οτιδήποτε μπορεί να σας δυσκολέψει στην κίνηση ή να σας κάνει να σκοντάψετε και να πέσετε -και αυτό ισχύει και για μετά την προπόνησή σας.
  • Ντυθείτε κατάλληλα. Δεν κάνει καμία διαφορά το ότι γυμνάζεστε στο σπίτι. Τα ρούχα που φοράτε πρέπει να είναι φαρδιά, άνετα και να σας επιτρέπουν να κινείστε ελεύθερα όσο ασκείστε. Γενικά, αποφύγετε κάθε ρούχο που μπορεί να δυσχεράνει τις κινήσεις σας.
  • Πότε φοράμε παπούτσια. Αυτό εξαρτάται από το γυμναστικό μας πρόγραμμα και πάντα με κριτήριο την ασφάλειά μας. Για παράδειγμα η yoga πρέπει να γίνεται χωρίς παπούτσια -αρκεί μόνο το ειδικό στρώμα. Αν απ’ την άλλη πλευρά έχετε ένα έντονο πρόγραμμα και ιδρώνετε πολύ, το να φοράτε παπούτσια μπορεί να σας προφυλάξει από γλιστρήματα στο πάτωμα και πιθανούς τραυματισμούς. Επίσης, αν πρέπει να κάνετε άλματα, τα παπούτσια θα ελαχιστοποιήσουν την πίεση στα πόδια σας.
  • Καθαρίστε προσεκτικά τον εξοπλισμό σας όταν τελειώσετε. Ακόμα κι αν προπονείστε χρησιμοποιώντας τον προσωπικό σας, ατομικό εξοπλισμό, πρέπει να φροντίζετε την καθαριότητά του. Το ότι δεν τον αγγίζει άλλος, δεν σημαίνει ότι δεν έχει μικρόβια. Έτσι, μετά από κάθε προπόνηση, θα πρέπει να τον καθαρίζετε με απολυμαντικό και να τον στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι χρειάζεται αλλαγή ρούχων και ντους!
  • Μάθετε το σώμα σας. Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα προπονήσεων στο Internet, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Ακούστε το σώμα σας. Δεν πρέπει να νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά. Ο ήπιος πόνος για μία έως δύο ημέρες είναι φυσιολογικός, αλλά ο οξύς πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις, ο οποίος δεν υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διακόψετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εάν δεν έχετε ασκηθεί ποτέ, αλλά θέλετε να ξεκινήσετε, φροντίστε να το κάνετε αργά και να προχωρήσετε σταδιακά. Το να ξεκινήσετε ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και -ακόμα χειρότερα-στην απογοήτευση και στην εγκατάλειψη αυτής της ωραίας και υγιεινής ρουτίνας.
  • Προθέρμανση και αποφόρτιση. Σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, η σωστή προθέρμανση και η αποφόρτιση μετά είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Φαίνονται «βαρετά» στάδια της προπόνησης, όμως είναι απολύτως απαραίτητα.
  • Το πιο σημαντικό: καλή διασκέδαση! Ανεξάρτητα από το είδος της προπόνησης που κάνετε, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε κάθε κίνηση, κάθε άσκηση, κάθε στιγμή. Θέλετε να ασκηθείτε για να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες, για να διατηρείστε ακμαίοι και για να μπορείτε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε χωρίς τραυματισμούς!

    Πηγή: aftodioikisi.gr