Ο Bernard Arnault πέρασε τέσσερις δεκαετίες μεταμορφώνοντας την εταιρεία κατασκευών που κληρονόμησε από τον πατέρα του στον μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών ειδών του κόσμου. Στην πορεία, έγινε o πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.
Προσεκτικός, απαιτητικός και κάποιες φορές αδίστακτος, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος είναι εκείνος που «τρέχει» την αυτοκρατορία της LVMH και δεν του αρέσει καθόλου να συζητά δημοσίως τα σενάρια διαδοχής του. Άλλωστε, το 2022 αύξησε το όριο ηλικίας του CEO της εταιρείας στα 80 χρόνια.
Όμως, στο παρασκήνιο, έχει αρχίσει ήδη να κάνει την απαραίτητη προεργασία για να παραδώσει στα πέντε παιδιά του τα ηνία της αξίας 400 δισ. ευρώ οικογενειακής επιχείρησης.
Οι κινήσεις είναι προσεκτικές, καθώς ο Arnault γνωρίζει καλά ότι η παράδοση του επιχειρείν θέλει τη δεύτερη γενιά να καταστρέφει, συχνά, όσα έχτισε η πρώτη.
Το είδε να συμβαίνει ανάμεσα στις ελίτ της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα με την οικογένεια Lagardère. Ο Arnault, που υπήρξε στενός φίλος και συμπαίκτης στο τένις με τον πατριάρχη της οικογένειας, είδε τον πολυσχιδή όμιλο να βυθίζεται στα χρέη και να σπάει σε κομμάτια. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα, ο γιος δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία.
Στο μυαλό του Arnault υπάρχει επίσης η περίπτωση της General Electric, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, αλλά έπεσε σε παρακμή και τελικά έσπασε σε κομμάτια. Και βέβαια, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν ξεχνά ότι και πολλές από τις εταιρείες που ο ίδιος εξαγόρασε για να γιγαντώσει την LVMH –όπως για παράδειγμα ο οίκος Christian Dior- ανήκαν κάποτε σε οικογενειακές δυναστείες που συνάντησαν προβλήματα.
Για τον Arnault είναι πολύ σημαντικό να αποφύγει μια τέτοια τύχη, για αυτό και όλα τα παιδιά του δουλεύουν ήδη στην LVMH, όπου έχουν ο καθένας τον μέντορά του και προετοιμάζονται από νεαρή ηλικία για τη θέση που θα αναλάβουν μια μέρα. Από έφηβοι ακόμα, συνόδευαν τον πατέρα τους όταν επισκεπτόταν καταστήματα ή ταξίδευε στο εξωτερικό για να επιθεωρήσει διάφορες μονάδες του ομίλου.
Αυτή την εβδομάδα, δύο από τους γιους τους θα εισέλθουν στο δ.σ. της εταιρείας, σαν ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία της διαδοχής. Πρόκειται για τον 31χρονο Alexandre Arnault, ο οποίος έχει την ευθύνη της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany και τον 29χρονο αδερφό του Frédéric, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε επικεφαλής της LVMH Watches.
Η 48χρονη Delphine, που είναι η υπεύθυνη της Christian Dior και ο 46χρονος Antoine, επικεφαλής εικόνας και επικοινωνίας του ομίλου, είχαν λάβει τις δικές τους θέσεις στο δ.σ. περίπου στην ίδια ηλικία.
Και ο μικρότερος γιος του Arnault, ο 25χρονος Jean, που είναι επικεφαλής του τμήματος ρολογιών της Louis Vuitton, αναμένεται να μπει και αυτός σε μερικά χρόνια στο δ.σ.
Όλοι τους προετοιμάζονται να αναλάβουν την ηγεσία του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελών ειδών στον κόσμο, με δραστηριότητες που εκτείνονται από τους οίκους μόδας Dior και Louis Vuitton μέχρι τα ξενοδοχεία και τα κοσμήματα Tiffany & Co, σε μία εποχή που ο κλάδος αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της ζήτησης, μετά την πρωτοφανή άνθηση κατά την περίοδο της πανδημίας.
Οι Financial Times λένε, επικαλούμενοι πρόσωπα από το περιβάλλον του ομίλου, ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς ποιος θα πάρει τα ηνία. Η Delphine κατέχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη θέση, όμως αναλυτές θεωρούν πιθανό ένα σενάριο όπου δύο ή περισσότερα από τα παιδιά θα μοιραστούν την ευθύνη της διοίκησης του ομίλου.
Το μέγεθος και το μερίδιο αγοράς της LVMH σημαίνουν ότι η επόμενη γενιά θα χρειαστεί να είναι πιο εφευρετική, εάν θέλει να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στην Κίνα, η οποία ευθυνόταν για μεγάλο μέρος της επέκτασής της την τελευταία δεκαετία. Και βέβαια, μένει να φανεί εάν τα παιδιά του Bernard Arnault έχουν πράγματι τις ικανότητες να διοικήσουν μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, καλύτερα από ό,τι θα έκανε ένας εξωτερικός μάνατζερ.
ΠΗΓΗ moneyreview.gr