Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, η Ιαπωνία επιτέθηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης στις 7:48 π.μ. τοπική ώρα. Ήταν πρωί Κυριακής, όπως και το 2025. Το χρηματιστήριο ήταν κλειστό την ημέρα της επίθεσης, αλλά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή πριν από την επίθεση στις 115,90 μονάδες.
Την εποχή εκείνη ο μέσος Αμερικανός κέρδιζε 1.750 δολάρια ετησίως σε μισθούς και ένα γαλόνι βενζίνης κόστιζε περίπου 12 σεντς, μας πληροφορεί το οικονομικό site Benzinga
«Μια μέρα που θα μείνει στην Ιστορία ως ατιμία», είχε πει τότε ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

Τη Δευτέρα μετά την επίθεση, ο Dow έπεσε κατά 3,4% στις 112,53 μονάδες. Το μαζικό sell off συνεχίστηκε την Τρίτη με μια ακόμη πτώση 2,89%.
Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν λίγο τις επόμενες ημέρες, αλλά οι μετοχές συνέχισαν να υφίστανται πιέσεις πωλήσεων μέχρι που οι ΗΠΑ εξασφάλισαν Νίκη στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων Θάλασσας τον Μάιο του 1942. Πριν από τη νίκη, ο Dow Jones έφτασε στο 92,69, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 1934.
Μετά τη νίκη στη Θάλασσα των Κοραλίων, οι επενδυτές απέκτησαν εμπιστοσύνη ότι η νίκη των ΗΠΑ θα ήταν κοντά. Δυστυχώς, η Ιαπωνία δεν παραδόθηκε μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 1945. Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο, κερδίζοντας περισσότερο από 130% σε μια τετραετία. Η άνοδος έληξε το 1945 μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Το άμεσο κόστος της 7ης Δεκεμβρίου 1941
Δεν υπάρχει ένα ενιαίο επίσημο ποσό σε δολάρια για το συνολικό οικονομικό κόστος της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ για τις ΗΠΑ, αλλά οι ιστορικοί και οι στρατιωτικοί οικονομολόγοι έχουν παράγει αξιόπιστες εκτιμήσεις με βάση την αξία των πλοίων, των αεροσκαφών και των εγκαταστάσεων που χάθηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Ο ιστορικός Τζέιμς Ντ. Πέρι μας πληροφορεί στο άρθρο του Pearl Harbor in Perspective: How Much of a Disaster? (2017) στο Study of Strategy and Politics για το κατά προσέγγιση κόστος της τραγικής ημέρας.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.ot.gr πατώντας ΕΔΩ