Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Καλοκαίρι διαρκείας στον ελληνικό τουρισμό

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον Οκτώβριο αναφορικά με το εύρος της τουριστικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος να αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο δηλαδή από το 50% του 2019. Παράλληλα, σοβαρή προσπάθεια καταβάλλεται από την κυβέρνηση και τους φορείς του κλάδου όχι μόνο για να ενισχυθεί η δραστηριότητα και στους χειμερινούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα τον χειμώνα, αλλά και για να ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν από νωρίς, τον Απρίλιο.

Οι αεροπορικές

Για την ώρα, η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων κατά την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου έφτασε στο 63%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η γερμανική αεροπορική Condor θα πραγματοποιεί πτήσεις και τον Νοέμβριο στην Κρήτη, ενώ η Jet2, εκ των μεγαλύτερων παικτών της βρετανικής αγοράς, ζητάει να ανοίξει προορισμούς στην Ελλάδα και στην Αθήνα από τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των Γάλλων και μάλιστα με αύξηση 88% των επισκεπτών τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019, φέρνοντας το 18% των εσόδων στη χώρα εκείνο τον μήνα, ενώ τον Ιούλιο ξεπεράσαμε τη Γαλλία ως πρώτο προορισμό για ταξίδια. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα και ειδικά τα υψηλού επιπέδου σε όλα τα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς έχουν αυτή την περίοδο κόσμο και θα υπάρχει αυτό και τον Οκτώβριο, και στην Κρήτη και τον Νοέμβριο».

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού φέτος έχει δύο καμπάνιες: μια μικρή, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, για τους χειμερινούς εναλλακτικούς προορισμούς και μία νωρίς την άνοιξη, όταν θα κλείνονται μεγάλα πακέτα για τον τουρισμό της νέας σεζόν.

Τις εκτιμήσεις του υπουργείου στηρίζουν και τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που δείχνουν πως ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του Eurocontrol που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το κλιμακούμενο πτητικό έργο στην Ελλάδα επιταχύνθηκε από τα μέσα Αυγούστου και αντιπροσωπεύει τον Σεπτέμβριο σταθερά το 90% ή και περισσότερο των επιπέδων του 2019. Ο αριθμός των πτήσεων μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα κυμανθεί μεταξύ του 80% και 90% του 2019 κι ύστερα θα ξεπεράσει το 90% του 2019, σύμφωνα με το Eurocontrol.

Οι προβλεπόμενες αυτές επιδόσεις συνάδουν με τις εκτιμήσεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο και ίσως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, «η τουριστική περίοδος εκτιμάται ότι θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου», ενώ καταγράφεται μια σταδιακή τάση επιστροφής στην κανονικότητα, με τους πελάτες να αρχίζουν να προχωρούν ελαφρώς νωρίτερα σε κρατήσεις. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ο αριθμός των πτήσεων της Aegean εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος κατά 12% έως 25% σε σχέση με το 2019.

«Κλειδί», βέβαια, για την πλήρη επιστροφή στην ανάκαμψη είναι τα ποσοστά πληρότητας των αεροσκαφών, τα οποία για την Aegean υπήρξαν κατά τον μήνα Αύγουστο χαμηλότερα από 12% έως 15% σε σχέση με το 2019. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις 42 χώρες που καλύπτει το Eurocontrol, υπολογίζεται ότι ο ημερήσιος μέσος όρος πτήσεων θα ανέλθει σε 24.000 πτήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 73% έως 77% των επιδόσεων του 2019.

Χωροταξικές εκκρεμότητες ξενοδοχείων

Προ αναταράξεων θα βρεθούν από τα τέλη Οκτωβρίου δεκάδες παραθαλάσσια ξενοδοχεία εξαιτίας νομικών ανακολουθιών, σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Αναταράξεις που συνδέονται με χωροταξικά θέματα σε συνέχεια αναστολής που λήγει τον άλλο μήνα και την πιθανότητα να κριθούν κατεδαφιστέες και να εκτελεστούν οι κατεδαφίσεις σε διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και για τις οποίες καταβαλλόταν και καταβάλλεται ετήσιο μίσθωμα και παράλληλα μπορούσαν να τακτοποιηθούν. Ο λόγος γίνεται για το κομμάτι εκείνο που συνδέει τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία με τον αιγιαλό και που συχνά πυκνά έχει φυτευτεί και διαμορφωθεί κατάλληλα με κήπους και μονοπάτια, και όχι για παράνομα κτίσματα. Για το θέμα ο ΣΕΤΕ απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Επικρατείας, στην οποία επισημαίνει πως επειδή «μόλις ένα μήνα πριν από τη λήξη της αναστολής δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη, παρακαλούμε να εξετάσετε τους τρόπους και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου από την 1η Νοεμβρίου να τηρηθεί η νομιμότητα, να προστατευθεί το περιβάλλον, να αποτραπεί η αδικαιολόγητη απομείωση της αξίας πολλών τουριστικών επιχειρήσεων στη χώρα, αλλά και να αποφευχθούν κοινωνικοί αυτοματισμοί». Ζητάει δε τη θεραπεία του προβλήματος και την αναστολή κατεδάφισης «ορισμένων συγκεκριμένων έργων που δεν προσβάλλουν το περιβάλλον και προβλέπονται από τη νομοθεσία μπροστά από τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις οι οποίες μπορούσαν να νομιμοποιηθούν με τη νομοθεσία του ν. 2971/2001 πριν από την άστοχη, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει δημοσίως, τροποποίησή της με τον ν. 4607/2019».

πηγη