Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Νωρίτερα ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια θα είναι η αύξηση

H έναρξη της διαδικασίας για τον κατώτατο μισθό έχει κλειδώσει και έτσι αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να αποσταλεί από τον υπουργό Εργασίας και η πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους φορείς.

Λίγο νωρίτερα αναμένεται να οριστεί και η τριμελής επιτροπή, που συντονίζει τη διαβούλευση μεταξύ των φορέων. Σε αυτή συμμετέχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς και ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από το υπουργείο Εργασίας ενώ.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μπροστά περίπου ένα 5μηνο συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Το γεγονός πως η όλη διαδικασία αναμένεται να αρχίσει ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως, φέρνει και τις όποιες αποφάσεις για το νέο κατώτατο μισθό και ένα μήνα νωρίτερα. Με αυτό το τρόπο, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που μπορεί να γίνει το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου, βάσει της νομοθεσίας, ίσως έρθει και νωρίτερα, ακόμη και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ποια θα είναι η αύξηση;

Όπως αναφέρουν τόσο ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη εδώ και καιρό, ο νέος κατώτατος μισθός θα αντανακλά μέρισμα της ανάπτυξης. Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, από τη μία δίνει ώθηση για υψηλότερους μισθούς, από την άλλη σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων, μια υπέρμετρη αύξηση των μισθών ίσως πυροδοτούσε έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού. Επιπλέον, το γεγονός πως ίσως βρισκόμαστε στον «χορό» μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε νέα και πιο «πλούσια» δεδομένα για τον κατώτατο μισθό.

Με οδηγό την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 αλλά και τις προοπτικές για το 2022, θα «χτιστεί» και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Τα σενάρια πολλά και πολλοί τελικά οι παράγοντες που θα κλειδώσουν την τελική απόφαση.

Το πιο συντηρητικό σενάριο κάνει λόγο για μια αύξηση επιπλέον 2%.Έτσι, με την αύξηση του 2% που ήδη εφαρμόζεται από την Πρωτοχρονιά, θα μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξεως του 4% από το 2019. Με αυτό το τρόπο, ο  κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 667 ευρώ.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση  της τάξεως του 6%-8%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 10%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στα 730 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση τόσο της πορείας της τελικής πορείας της οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού, της αύξησης του  ενεργειακού κόστους, αλλά και της θέσης των κοινωνικών εταίρων (τον περασμένο Ιούλιο υπήρξαν προτάσεις που ξεκινούσαν από το «πάγωμα» των αποδοχών -ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ- μέχρι αύξηση 15,4% -ΓΣΕΕ.  Ο κυριότερος, όμως, παράγοντας που βαρύνει περισσότερο τις όποιες αποφάσεις, είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.

πηγη: moneyreview