Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Οι 6 βασικές αλλαγές του «μίνι» ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Στην τελική ευθεία, στον δρόμο προς τη Βουλή, βρίσκεται το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν μια έστω μικρή αλλά σημαντική ενίσχυση στο εισόδημά τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί ο βασικός κορμός του σχεδίου νόμου από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια, πιθανότατα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από 12 σε 24, ο περιορισμός της παραγραφής οφειλής στη 10ετία και όχι στην 20ετία, η κατάργηση της εισφοράς 1% που επιβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ), αλλά και η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, φορέων εκτός ΕΦΚΑ (π.χ. επαγγελματικά ταμεία), είναι οι βασικές διατάξεις που έχουν «κλειδώσει». Ξεχωριστά άρθρα στο νομοσχέδιο θα αφορούν τους ενστόλους, αλλά και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι οι ξεναγοί. Παράλληλα, θα υπάρχουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της λειτουργίας του ΤΕΚΑ, καθώς και για λειτουργικά θέματα του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, έως τώρα έχουν «κλειδώσει» οι εξής σημαντικές διατάξεις:

  1. Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Η διάταξη θα αφορά και όσους βρίσκονται ήδη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ώστε να μειωθεί η μηνιαία επιβάρυνσή τους.
  2. Σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα υπάρχει διάταξη για τις αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, ορίζοντας το όριο των αξιώσεων αυτών, τη 10ετία. Μάλιστα, είναι πιθανό να ορίζεται ότι από το 2027 και μετά, το όριο της παραγραφής θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, στην πενταετία.
  3. Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά 1% που παρακρατείται υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) χωρίς να είναι ανταποδοτική.
  4. Θα προβλέπονται εφεξής ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού. Ως τέτοιοι λογίζονται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Στην ίδια κατηγορία θα βρίσκονται και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ). Αυτά είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ). Το ίδιο θα ισχύει και για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας. Η διάταξη αναμένεται να ορίζει ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ημέρες ασφάλισης στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα του εργαζομένου, εκ των οποίων οι 500 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα 2 τελευταία χρόνια. Εως τώρα, το αντίστοιχο όριο είναι 1.500 και 600, αντίστοιχα, γι’ αυτά τα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΦΚΑ.
  5. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η διάταξη για τη μάχιμη 5ετία που ισχύει για τους ενστόλους και τα Σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Πρόκειται για τον χρόνο ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί υπό προϋποθέσεις και να προσμετρηθεί ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.
  6. Τέλος, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ως υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς.

πηγή: kathimerini.gr