Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι τιμές – Στα ύψη ο πληθωρισμός

Με υψηλό ρυθμό κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθώς με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat τον Οκτώβριο κινήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση από το 1,9% του Σεπτεμβρίου.

Με δέος αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την κίνηση των τιμών, καθώς από μήνα σε μήνα βλέπουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη, που ψαλιδίζουν το διαθέσιμο εισόδημα.

Ενδεικτικά άλλωστε πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα των ραφιών είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή χτες. Σύμφωνα με αυτά με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7% κινήθηκε πληθωρισμός στις 19 χώρες. Παράλληλα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο καταγράφεται άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Κύρια αιτία για την κίνηση αυτή των τιμών είναι το ράλι στις τιμές ενέργειας, στις πρώτες ύλες και τα προβλήματα τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.

Η βιομηχανία

Στο μεταξύ πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,2% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Τι λέει η ΕΚΤ;

Σύμφωνα πάντως, με όσα δήλωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μειωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Όπως μετέφερε το Reuters η επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα έχουν εκτονωθεί τότε.

«Ο παροδικός πληθωρισμός»

To φαινόμενο του λεγόμενου «παροδικού πληθωρισμού» που καταγράφεται σήμερα στην Ευρωζώνη, μοιάζει να διαχέεται ταχύτατα σαν την πανδημία, αλλά χωρίς εμβόλιο.

Αυτό ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας, χτες, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 και στη Σύνθια Σάπικα.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά την πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι συνήθως ο πληθωρισμός σκοτώνει τον εαυτό του, καθώς σταδιακά έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζήτηση και τη δαπάνη και επανέρχεται έτσι κάποια νέα ισορροπία.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η ελπίδα είναι πως το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι παροδικό και δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια το 2022 .

Για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι προς το παρόν η επίπτωση φαίνεται πως θα είναι μάλλον περιορισμένη, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το επίπεδο των τιμών.

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία πραγματοποιείται μια πραγματική έκρηξη, ένα «μπουμ», όπως ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα φτάσει τα έσοδα των 12 δις. ευρώ, η μεταποίηση αλλά και η κτηματαγορά, η οποία εμφανίζει άνοδο τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια της τάξης του 15%.

Η οικονομική ανάπτυξη στους τομείς αυτούς, όπως εξήγησε, τροφοδοτείται από τις οικονομικές ενισχύσεις που διοχέτευσε η κυβέρνηση, τα χαμηλά επιτόκια και τις αυξημένες αποταμιεύσεις, αλλά και από τη ζήτηση που προέρχεται από το εξωτερικό.

Το φυσικό αέριο

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου Βλ. Πούτιν για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Gazprom προς την ΕΕ οι τιμές αποκλιμακώθηκαν κατά 13% σε μια ημέρα και υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες στα επίπεδα των 75 ευρώ. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 400% πιο πάνω ενώ βέβαια κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος των έντονων διακυμάνσεων.

Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, επιμένουν ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημίας. Όπως τονίζουν ακόμη κι αν ισορροπήσουν θα επηρεάζονται από τα δεδομένα της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, που απαιτεί μεγάλο εύρος επενδύσεων σε νέες μορφές ενέργειας.

Άνοδος πετρελαίου

Πάντως μπορεί να καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, αλλά ακόμη μένει πολύς δρόμος να διανυθεί. Αντίθετα στο πετρέλαιο καταγράφεται σημαντική άνοδος. Έτσι κέρδη το αμερικανικό αργό κατέγραψε μέσα στο μήνα άνοδο άνω του 11%.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο τύπου Brent σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 7,5%.Το φυσικό αέριο παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 36 σεντς ή 6,2% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 5,426 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Στην εβδομάδα, το φυσικό αέριο διολίσθησε κατά 0,6%, ενώ σε μηνιαία βάση σημείωσε βαριές απώλειες της τάξης του 7,5%.

πηγη