Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Εστίαση: Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες για το διπλό μοντέλο λειτουργίας – Γιατί θεωρούν ανέφικτα τα μέτρα

Έντονες αντιδράσεις αλλά και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το κορονοϊό.

Ουσιαστικά, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο μοντέλο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν για το θέμα ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, η κ. Φωτεινή Παντζιά, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, και ο κ. Σωτήρης Βαγιανός, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Ρόδο.

“Η ευθύνη μετατίθεται στους επιχειρηματίες”

“Είμαστε σε πολύ δεινή θέση όσοι διατηρούμε εστιατόρια καφέ και μπαρ γιατί μπαίνουμε σε μια κατάσταση που η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται από το κράτος στους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι οι πελάτες ή μεικτού σχήματος, κάτι που τους προβληματίζει πολύ. Τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί πλήρως είναι στο 36%. Άρα μειώνεται πολύ η πελατεία. Το μέτρο αφορά στους κλειστούς χώρους. Κατά τη γνώμη μου το μέτρο ανακοινώθηκε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε. Η κυβέρνηση φοβάται πολύ την μετάλλαξη. Το συμβούλιο που καθορίζει αυτές τις διατάξεις, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να συμπληρωθεί από ανθρώπους της εστίασης. Θα διώξει ο εστιάτορας τον πελάτη που ξέρει 10 χρόνια; Θα γίνουν διαπληκτισμοί, και η πιθανή πελατεία του μαγαζιού θα μειωθεί σημαντικά”, σημείωσε ο κ. Μαμαλάκης.

“Εκλιπαρώ όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν”

“Είμαι από τα τυχερά μαγαζιά γιατί έχω μεγάλο εξωτερικό χώρο, αλλά και τον εσωτερικό μου χώρο μπορώ να τον μοιράσω. Αλλά είμαστε εδώ και παλεύουμε όλοι για το ίδιο πράγμα. Έχουμε μπλέξει και πρέπει να ξεμπλέξουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει είναι αμήχανο. Από τη μία καταλαβαίνω την αγωνία της κυβέρνησης, από την άλλη είμαστε όλοι εμείς που δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο και δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Όλο αυτό γίνεται γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Εκλιπαρώ όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό που έχει συμβεί. Το προσωπικό μου εμβολιάστηκε όλο. Έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο μια συνάντηση μαζί τους και τους παρακάλεσα να εμβολιαστούν γιατί δεν έχουμε περιθώριο να κλείσουμε. Δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε να απολύσουμε κανέναν”, τόνισε από την πλευρά της η κ. Παντζιά.

“Ανέφικτο το μέτρο”

“Είχαμε την επιλογή λόγω της εποχικότητας να επιλέξουμε να πούμε στο προσωπικό ότι θέλουμε να είναι εμβολιασμένοι. Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, το θεωρούμε ανέφικτο. Δραστηριοποιούμαι και συλλογικά και εκπροσωπώ αρκετούς συναδέλφους. Είναι αδύνατο να μπούμε σε μια λογική να χωρίσουμε τους χώρους και να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεν μπορεί ένα μαγαζί να έρχεται σε ρήξη με τους θαμώνες του επειδή κάποιος φοβάται να κάνει το εμβόλιο”, είπε από την πλευρά του ο κ. Βαγιανός.

“Ο έλεγχος σε μαγαζιά που έχουν εύρος πελατείας θα απαιτήσει την πρόσληψη νέου προσωπικού. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ αυτού που λέμε εστιατόριο και καφέ μπαρ. Στα καφέ μπαρ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Και οι εισπράξεις είναι μικρότερες και αν δε γεμίσει αυτό το μαγαζί πάει για καταστροφή. Ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Επίσης, αν θέλω να πάω σε ένα εστιατόριο, θα πρέπει να πάρω τηλέφωνο την παρέα μου να ρωτήσω αν είναι στους εμβολιασμένους ή στους μεικτούς. Και θα πρέπει να φροντίσω να έχουν όλοι πιστοποιητικά”, τόνισε ο γνωστός σεφ.

“Τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται τους ξέρω, και ξέρω ότι έχουν εμβολιαστεί. Σε προσωπικό επίπεδο δε νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα, αλλά δεν μιλάω μόνο για εμένα. Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια, δεν έχουν όλα τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες δυνατότητες. Όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά όταν προσπαθεί να δουλέψει μετά από δέκα μήνες”, σημείωσε κλείνοντας η κ. Παντζιά.

πηγη